Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keitä sotkettiin tervalla ja höyhenillä?

Tervassa ja höyhenissä kierittäminen tunnetaan rankaisumenetelmänä 1100-luvulta asti, ja suuri osa sen tehosta perustuu julkiseen nöyryytykseen ja häväistykseen.

Shutterstock

Tervalla ja höyhenillä sotkeminen tunnettiin rangaistusmuotona jo 1100-luvun Englannissa.

Richard I Leijonamieli määräsi kuninkaallisella asetuksella vuonna 1189, että sotilas, joka varasti aseveljiltään, piti parturoida kaljuksi ja kieritellä sen jälkeen kuumassa tervassa ja höyhenissä.

Rangaistuksen tarkoituksena ei ollut tappaa, vaikka kuuma terva saattoikin aiheuttaa pahoja palovammoja.

Sen perimmäinen tarkoitus oli nöyryyttäminen, kun tervan ja höyhenten peittämää alastonta uhria kuljetettiin kaupungin katuja pitkin kaikkien pilkattavana.

Terva ja höyhenet olivatkin suosittu rangaistus myös niille, jotka tietoisesti rikkoivat vallitsevia normeja.

Rangaistus kulkeutui englantilaisten siirtolaisten mukana Pohjois-Amerikkaan, missä sitä käytettiin eritoten Yhdysvaltojen vallankumouksen aikana (1775–83).

Britanniaa vastaan kapinoivat amerikkalaiset tervasivat ja sotkivat höyhenillä etenkin Britannian siirtomaavaltaa palvelleita tullimiehiä ja veronkantajia.

Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA rankaisi vielä 1970-luvulla tervalla ja höyhenillä irlantilaisnaisia, jotka seurustelivat brittisotilaiden kanssa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota