Roomassa ateriat olivat sosiaalisia tapahtumia, jotka kestivät tuntikausia. 

© Getty Images

Aterioinnin historiaa: Syömingeistä fine diningiin

Roomalaiset viettivät estottomia syöminkejä, ja 1700-luvun kuninkaalliset söivät kultalautasilta, jotta hovi saattoi ihailla heidän hienostuneita pöytätapojaan.

maanantai 27. helmikuuta 2017

Rooman valtakunta: Ylenpalttiset ateriat kuvastivat vaurautta

Rikkaimmat roomalaiset nauttivat ateriansa maaten divaaneilla, jotka oli asetettu kaarevasti pöydän ympärille. 

Ruoka tuotiin pöytään vadeilla, joilta ruokailijat ottivat sitä omille lautasilleen. Ruoka syötiin joko sormin tai lusikalla.

Aterian piti kuvastaa isäntäväen vaurautta ja asemaa, ja siksi ruokaa oli tarjolla ylenpalttisesti. 

Vieraiden oli suotavaa syödä mahdollisimman paljon, ja tapoihin kuului myös juoda säästelemättä viiniä, joka tarjoiltiin lämpimään veteen sekoitettuna.

Ruokaa arvostettiin eikä sitä haluttu heittää pois, joten vieraat saivat viedä yli jääneen ruuan mukaansa kotiin.

Luut ja muut tähteet heitettiin lattialle. Naiset aterioivat alkuun keskenään, mutta ajanlaskumme alkua kohti oli yhä yleisempää, että naiset ja miehet aterioivat yhdessä.

Edut: Ateriointi vahvisti yhteishenkeä. Roomalaiset arvostivat kutsuja, ja niillä puitiin niin perhe- kuin liikeasioitakin.

Haitat: Sikailu ja törttöily kuuluivat asiaan. Ylensyönti oli tavallista. Suurilla illallisilla vieraat saattoivat oksentaa syödäkseen sitten lisää.

Ruokailudivaanit: Joissakin taloissa oli marmoriset tai kiviset divaanit, joille asetettiin tyynyjä illallisen ajaksi. 

© Getty Images

Keskiaika: Haarukka oli syntiä

Haarukka oli keskiajalla paheksuttua ylellisyyttä. 

Kirkonmiehet pitivät haarukan käyttöä osoituksena maallisesta turhamaisuudesta ja tuomitsivat aterimen. 

Kun venetsialainen prinsessa, jolla oli tapana käyttää haarukkaa, 1000-luvulla kuoli ennen aikojaan, papisto julisti Jumalan rankaisseen häntä hienostelusta.

Haarukka tuli Eurooppaan todennäköisesti Bysantista, ja ensin sitä alettiin käyttää Italiassa, jossa sen havaittiin olevan käytännöllinen spagetinsyöntiväline. 

Haarukka hyväksyttiin vähitellen Euroopan yläluokan ruokapöytiin 1600-luvulla.

Haarukka esiteltiin keisarin illallisilla vuonna 972.

© Shutterstock

1700-luku: Hienot tavat kunniaan

1700-luvun Ranskassa ylhäisön illalliset olivat sekä tapa esitellä vaurautta että keikaroida hienoilla tavoilla. 

Hoviväki kutsuttiin katselemaan kuningasperheen ateriointia ja ihastelemaan kuninkaallisten hienostuneita ruokalajeja ja kultaisia astioita. 

Aateli ja yläluokka jäljittelivät hovin tuhlailevaisia illallisia. 

Ylenpalttisille aterioille ja kutsuille osallistuivat vain aikuiset, lapset söivät keittiössä. 

Kuningas aterioi hoviväen ympäröimänä. 

© Scanpix

Ehkä sinua kiinnostaa...