Näistä kummajaisista tuli suuria tähtiä

Useimmilla kummajaissirkusten esiintyjillä oli jokin harvinainen sairaus, kuten ”apinatytöllä” tai ”hyljepojalla”. Joidenkin erikoisuus johtui kehityshäiriöstä. HISTORIA esittelee kuuluisimmat ”kummajaiset”.

Kiertäviä kummajaissirkuksia mainostettiin suurilla julisteilla.

© Bridgeman

Siamilaiset kaksoset hämmästyttivät

Ilmaus ”siamilaiset kaksoset” juontuu siamilaisista Chang ja Eng Bunkerista, jotka olivat kiinnittyneet toisiinsa rintakehän kohdalta.

Bunkereista tuli maail­mankuuluja, ja heidän suosionsa innosti sirkuksen omistajia tuomaan näytille myös muita ”luonnonoikkuja”.

Toinen kuuluisa yhteenkasvanut kaksospari oli ­Rosa ja Josepha Blazek. Kun Rosa tuli raskaaksi ja sai pojan, Euroopan juorulehdistö kirjoitti villejä kuvauksia ­kaksosten sukupuolielämästä.

Myös niin sanotut loiskaksoset olivat suosittuja. Esimerkiksi Myrtle Corbin esitteli yleisölle omien jalkojensa v­älissä olevaa ylimääräistä jalkaparia.

Lääketieteellinen selitys: ­Siamilaiset kaksoset ovat identtiset kaksoset, joiden yhteinen munasolu ei ole jakaantunut täydelli­sesti. Niin sanottu loiskaksonen taas viittaa kehittymättä jääneen kaksosen ruu­miinosiin, jotka ovat kasvaneet osaksi toisen kaksosen ruumista.

Chang ja Eng Bunker ­aloittivat freakshow-­aikakauden 1830-luvulla.

© Kobal Collection

Karvainen tyttö kiinnosti yleisöä

Jokaisessa itseään kunnoittavassa freakshow’ssa piti olla näytillä parrakas nainen tai kauttaaltaan karvainen ”eläinihminen”.

Heistä kuuluisimpia olivat ”koiramies” Jo-Jo, ”leijonamies” Lionel sekä ­karvainen pikkutyttö Krao, joka sai lisä­nimen ”Darwinin puuttuva lenkki”.

Lääketieteellinen selitys: Parrankasvua naisilla aiheuttaa mieshormonin liikaeritys, kun taas hypertrikoosi-­nimisestä geenimutaatiosta kärsivillä tuuhea karvoitus peittää koko kehon.

Karvainen Krao-tyttö sai ­lisänimen ”puuttuva lenkki”

© Polfoto/Corbis

Vammaisia ­verrattiin eläimiin

”Hyljemies Sealo”, ”hummeripoika” ­Grady Stiles ja ”pingviininainen” ­Mignon viihdyttivät yleisöä arkisilla ­askareilla, kuten ajamalla partaansa, ­käärimällä savukkeita tai kirjoittamalla koneella epämuodostuneilla käsillään.

Lääketieteellinen selitys: Foko­melia on kehityshäiriö, jonka seurauksena raajat muistuttavat hylkeen eviä.

Ektrodaktyliassa sormien tai varpaiden yhteensulautuminen saa raajat muistuttamaan ravun ­saksia. Artrogrypoosissa puolestaan raajat ovat vääntyneet virheasentoihin.

LUE LISÄÄ: ”Kummajaiset” ansaitsivat elantonsa poikkeavuudellaan

”Hyljemies Sealo” jäi eläkkeelle esiinnyttyään 35 vuoden ajan.

© Getty Images

Pitkät ja pätkät olivat suosittuja

Poikkeava pituuskin riitti menestyk­sekkään uran luomiseen kiertävissä ­kummajaissirkuksissa: sekä jätit että kääpiöt olivat hyvin suosittuja.

Erityisen pidetty oli Charles Sherwood Stratton eli ”General” Tom Thumb.

Kierrettyään sirkuksen mukana ­lapsesta saakka Stratton vetäytyi näyttä­möltä varakkaana miehenä ­hieman yli 20-vuotiaana. Hän nai ­kollegansa, niin ikään lyhytkasvuisen Lavinia Warrenin­, jota sirkuksen ­kolmas lyhytkasvuinen tähti George Washington Morrison ”Commodore” Nutt oli liehitellyt.

Romantiikkaa oli tarjolla myös Anna Haining Swanille, joka avioitui kentuckyläisen jättiläisen Martin Van ­Buren Batesin kanssa vuonna 1871. Swanilla oli mittaa 227 ja Batesilla peräti 241 senttimetriä.

Lääketieteellinen selitys: ­Lyhytkasvuisuuden syy on useimmiten akondroplasia, jonka muita tunto­merkkejä ovat suurehko pää ja lyhyet raajat.

Jätti­kasvui­suutta taas ­aiheuttaa yleensä aivo­lisäkkeen erittämän kasvuhormonin liikatuotanto.

”Jättiläisnainen” Anna Swan oli ­naimisissa niin ikään jättimäisen ­kapteeni Batesin ­kanssa. Pariskunnan yhteis­pituus oli lähes viisi metriä.

© Getty Images

Kehitysvammaiset kiinnostivat yleisöä

Kehitysvammaisia, joilla oli suhteettoman pieni ja suippo pää, kutsuttiin ”nuppineulapäiksi”.

Heistä tunnetuin oli Schlitzie, joka oli vain 122 senttimetrin mittainen ja henkisesti kolmivuotiaan tasolla.

Hän osasi puhua vain lyhyitä sanoja ja joutui käyttämään vaippaa. Schlitzie nautti tanssimisesta, laulamisesta ja huomion kohteena olemisesta, ja sirkuselämä ­sopikin hänelle hyvin.

Schlitzien tarkka syntymäaika ja -paikka ovat hämärän peitossa samoin kuin se, keitä hänen ­vanhempansa olivat.

Hänet oli vauvana annettu ­kiertävään sirkukseen, ja siellä hän vietti suurimman osan elämästään.

Lääketieteellinen selitys: Pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa aiheuttavat muun muassa geenivirhe sekä raskauden aikainen juopottelu, diabetes tai vesirokko.

Sirkuksen mikrokefalikot olivat henkisiltä kyvyiltään usein pikkulasten tasolla.

© Kobal Collection

Epäsuhtaiset ­avioparit

”Tytönpuolikas” Jeanie ja ”italia­lainen jättiläinen” Al Tomaini avioituivat vuonna 1936. ”Apinanainen” Percilla taas sai Emmitinsä, ­”alligaattori-ihoisen miehen”, vuonna 1938.

He olivat kaikki kuuluisuuksia, ja avioliittojen myötä heidän suosionsa vain kasvoi. Molemmat pariskunnat tapasivat toisensa sirkuksessa, ­menivät naimisiin sirkuksessa ja elivät sirkuselämää eläkkeelle ­jäämiseensä saakka.

Lue lisää kummajaissirkuksista

Jalaton Jeanie ja 223 ­senttimetrin pituinen Al olivat ­naimisissa 26 vuotta.