Säätä ennustettiin linnuista, puista ja tuulen suunnasta
Kansa ennusti säätä luonnonilmiöistä ja eläinten käyttäytymisestä jo kauan ennen tieteellisen meteorologian kehittymistä. Maatalousyhteisössä talon työt suunniteltiin sään mukaan, ja sen muuttumista seurattiin tarkasti. Jotkin ennustukset pitivät paikkansa, toiset eivät.

Murmeli Punxsutawney Phil tuli maailmankuuluksi elokuvasta Päiväni murmelina.
”Ämmäinviikolla ämmät kastelee”
Riikka, Sari, Margareeta, Johanna, Mataleena, Oili ja Kirsti sekä näiden nimien muunnoksia kantavat tytöt ja naiset viettävät nimipäiväänsä heleässä kesässä.
Ennen vanhaan säätä seurattiin ”akkainviikolla” tarkasti, sillä kansa ahersi heinäpellolla ja herrasväki vietti lomaansa.
Niin suotavaa kuin pouta olisikin tuolloin ollut, tiedettiin sateiden kuitenkin tulevan vääjäämättä.
Sanottiin, ettei naisten viikko mene vesittä, sillä ”ämmät ovat kovia itkemään”.
Erityisen varmasti sadetta odotettiin Marketan (20.7.) päivänä, eikä kovinkaan mairittelevasti, sillä Marketta sai lisänimet ”vesiperse” ja ”kusihäntä”.
Jos sade sitten osui jonkun muun nimipäivän kohdalle, sai päivänsä viettäjä syyt niskoilleen. Mataleenan (22.7.) sanottiin joka vuosi kastelevan kinttunsa, Reeta taas ”pissii pirahuttaa” tai Reetan päivänä pilvi vähintäänkin ”jonkin piskon heittää”. Ilmatieteen laitoksen mukaan on tyypillistä, että naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä.