Puolasta löytyi irvokas vampyyrihauta

Arkeologit löysivät puolalaiselta hautausmaalta kolme runneltua luurankoa. Ne olivat vampyyreiksi epäiltyjen ihmisten jäännöksiä keskiajalta.

Miehen pää oli kiilattu tiukasti kahden kiven väliin. Tarkoitus oli estää häntä nousemasta haudastaan.

© Krzysztof Socha

Kun eräs nainen ja kaksi miestä yli kuusisataa vuotta sitten haudattiin Puolassa Górzycan kylässä, hautaajilla oli selvä päämäärä: he halusivat estää vainajia nousemasta haudastaan.

Siksi ruumiiden selkärangasta iskettiin läpi seiväs, jolla heidät naulattiin maahan, naiselta murskattiin polvilumpiot ja nuoremman miehen pää asetettiin tiukasti kahden kiven väliin.

Puolalaiset arkeologit löysivät luurangot kylän hautausmaan reunamilta ja tekivät nopeasti johtopäätöksensä: vainajien oli uskottu olleen vampyyreita.

Brutaaleja hautajaismenoja

Keskiajan Euroopassa ihmisten hautaaminen vampyyrina ei ollut harvinaista.

Ihmiset, joilla oli jokin erikoinen sairaus tai jotka kuolivat mystisissä olosuhteissa, epäiltiin usein vampyyreiksi.

Jotta he eivät voisi nousta kuolleista vainoamaan eläviä, heidän ruumiinsa runneltiin ja heidät haudattiin kasvot maata kohti.

Reikä selkärangassa osoittaa, että ruumiit on seivästetty maahan.

© Krzysztof Socha

Kyttyräselkä oli vampyyrin merkki

Górzycan luurangoista kahdella, naisella ja vanhemmalla miehellä, on merkkejä selkärangan epämuodostumasta. Arkeologit arvelevatkin, että heillä on ollut kyttyräselkä.

”Ruumiillisia poikkeavuuksia saatettiin pitää vampyyriuden merkkinä”, kertoi Górzycan kaivausten johtaja, arkeologi Krzysztof Socha Kostrzynin linnoitusmuseosta.

Kolmas luuranko herättää enemmän kysymyksiä.

”Hänen luunsa näyttävät normaaleilta, eikä hänessä ole sairauden merkkejä”, Socha kertoi.

Luurangot on lähetetty jatkotutkimuksiin antropologeille.