Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi jäniksenkäpälää pidetään onnenkaluna?

Kelttien maailmassa kaniineja pidettiin onnentuojina – mutta vasta kun eurooppalainen ja afrikkalainen taikausko kohtasivat Amerikassa, jäniksen- ja kaninkäpälistä tuli onnenamuletteja.

Shutterstock

Tietyt eläimet on kautta historian yhdistetty eri kulttuureissa onneen ja hedelmällisyyteen.

Historioitsijat eivät tiedä, missä vaiheessa jänikset ja kanit yhdistettiin hyvään onneen, mutta esimerkiksi keltit uskoivat jo 600-luvulla eaa. niiden tuovan onnea.

Syynä oli luultavasti se, että jänikset ja kanit elivät maan alla ja niiden uskottiin siksi olevan yhteydessä manalaan.

Uskomus jänisten taikavoimiin levisi muihinkin kulttuureihin, ja esimerkiksi englantilainen Reginald Scot kirjoitti 1500-luvulla jäniksenkäpälän kipua lievittävästä voimasta.

Usko jäniksenkäpälän onnea tuoviin voimiin syntyi 1800-luvulla Yhdysvalloissa luultavasti eurooppalaisen ja afroamerikkalaisen taikauskon yhteensulautumana.

Onnea tuovalle käpälälle oli kuitenkin monia vaatimuksia: sen piti olla vasen takakäpälä ja jäniksen oli pitänyt kuolla kirkkomaalla keskiyöllä perjantaina 13. päivä vasenkätisen miehen käsissä.

Suomessa ensimmäisen saalisjäniksen vasen takakäpälä leikattiin irti suojaksi ”pahalta silmältä”.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota