Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä oli viisasten kivi?

Kirjoitus 300-luvulta sai ihmiset etsimään ainetta, joka takaisi heille rikkautta ja ikuisen elämän, ja jopa tutkija Isaac Newton innostui asiasta.

Gift of Roy Eddleman

Viisasten kivi oli alkemistien tavoitte­lema maaginen aine tai esine, jonka uskottiin muun muassa voivan muuttaa muita materiaaleja jalometalleiksi, ­esimerkiksi tekevän raudasta kultaa. Lisäksi sen avulla uskottiin voitavan ­valmistaa ikuisen elämän eliksiiriä.

Ensimmäiset maininnat viisasten kivestä ovat 300-luvulta egyptiläisen Zosimos Panopolislaisen tekstissä.

Hän oli innostunut kiinalaisesta ja intialaisesta alkemiasta, mutta aasialaisista virkaveljistään poiketen hän ei yrittänyt valmistaa lääkkeitä vaan kultaa ja hopeaa. Hän pyrki kemian, filoso­fian ja spiritualismin avulla löytämään ”kiven, joka ei ole kivi”.

Tutkija Isaac Newton käytti runsaasti aikaa alkemian parissa.

© Derby Art Museum and Art Gallery & Atalanta Fugiens

Newtonkin etsi viisasten kiveä

Myös Isaac Newton halusi ­löytää viisasten kiven.

Suuri kokoelma Newtonin muistiinpanoja myytiin huutokaupassa vuonna 1936, ja noin kolmannes niistä käsitteli alkemiaa ja sisälsi mainintoja ­viisasten kivestä.

Newtonin perhe oli salannut paperit hänen ­kuo­lemansa jälkeen.

Zosimoksen kuvaukset siitä ­olivat vaikeaselkoisia, mutta ara­bia­laiset ja eurooppalaiset alkemistit ­jatkoivat siitä huolimatta hänen työtään ja pyrkivät löytämään tuon kullan ja ikuisen elämän antajan.

Viisasten kivestä tuli alkemian ­keskeinen elementti, joka symboloi alkemistien täydellisyydentavoittelua ja siinä mielessä myös henkisyyttä ja valaistumista.

Alkemistit kuvailivat viisasten kiveä varsin eri tavoin. Yleensä siitä kirjoitettiin monitulkintaisesti, ja sen valmistusta käsittelevissä ­teksteissä mainitaan epämääräisiä ainesosia, kuten ”auringonsäteet”.

Välineitä, joita alkemistit keksivät, käytetään yhä kemiassa. Yksi esimerkki on retortti eli tislausastia.

Derby Art Museum and Art Gallery & Atalanta Fugiens

Fosfori löytyi sattumalta vuonna 1669, kun alkemisti Hennig Brandt keitti virtsaa yrittäessään valmistaa viisasten kiveä.

Derby Art Museum and Art Gallery & Atalanta Fugiens

Viisasten kivi oli joidenkin mielestä ymmärrettävä vertauskuvallisesti. Esimerkiksi saksalaisen Michael Maierin (1568–1622) mukaan kyse oli todellisuudessa geometrian ymmärtämisestä.

Derby Art Museum and Art Gallery & Atalanta Fugiens

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota