Noin 2800 eaa.: Villi meno tiesi lopun alkua
Varhaisimman tunnetun tuomiopäivän profetian mukaan kasvava korruptio, kiihtyvä kirjoittelu ja kurittomat kakarat enteilivät maailmanloppua.
Sumerilaisten noin vuonna 2800 eaa. kivitauluun kaivertamat synkät sanat ennustivat:
”Maassa vallitsee turmelus näinä viimeisinä päivinä. Korruptio rehottaa, lapset eivät enää tottele vanhempiaan ja kaikki miehet haluavat vain kirjoittaa. On selvää, että olemme matkalla kohti maailmanloppua.” Sumerilaiset pysyivät kuitenkin voimissaan vielä lähes tuhat vuotta.
Heidän kulttuurinsa, joka oli syntynyt jo noin 4500 eaa., oli varhaisin tunnettu sivilisaatio Mesopotamiassa eli nykyisen Irakin alueella.
Välillä sumerilaiset kaupunkivaltiot olivat voimakkaan Akkadin valtakunnan alaisia muutaman vuosisadan, ja kun Akkad luhistui 2100-luvulla eaa., sumerilaiset eivät pystyneet torjumaan ulkoisia vihollisia.
Lopulta Elamin valtakunta valloitti Sumerin noin 2000 eaa., eikä Sumer koskaan sen jälkeen noussut enää entiseen suuruuteensa vaan sen kieli ja kulttuuri olivat jo pitkälle hävinneet 1900-luvulla eaa.
Noin l72 jaa.: Lahko odotti Jeesusta tulevaksi pian
Tuomiopäivän lahkot olivat ominaisia varhaiselle kristinuskolle.
Ne odottivat Jeesuksen palaavan luomaan maanpäällisen paratiisin, jonne vain oikeauskoiset pääsisivät.
Yksi suosituimmista profeetoista oli Montanus, joka väitti pystyvänsä keskustelemaan Pyhän Hengen kanssa.
100-luvun puolivälissä henki tuli häneen, ja transsissa hän kertoi, että tuomiopäivä koittaisi vuonna 172 Herran syntymän jälkeen.
Tuolloin Jeesus palaisi ja muuttaisi turkkilaisen Pepuzan kaupungin uudeksi pyhäksi Jerusalemiksi. Montanus seuraajineen asettui Pepuzaan, missä he rukoilivat vuorokauden ympäri, paastosivat päiväkausia ja pidättäytyivät sukupuolielämästä ollakseen puhtaita ja valmiita Jeesusta varten.
Jumalan poikaa ei kuulunut, mutta se ei lannistanut lahkoa. Montanus oli vain käsittänyt päivän väärin, ja Jeesus oli totisesti tulossa.
”Uskon sen, koska se on niin uskomatonta!” julisti teologi Tertullianus noin 203–206 jaa. kirjoittamassaan lahkon puolustuspuheessa.
Muun muassa Tertullianuksen ansiosta lahko pysyi hengissä 500-luvulle asti.
1524: Vedenpaisumus nielaisisi maailman
Saksalainen tähtitieteilijä Johannes Stöffler laski vuonna 1499, että moni planeetta olisi linjassa Kalojen tähtikuvion kanssa 20. helmikuuta 1524, mikä aiheuttaisi valtavan rankkasateen ja sitä seuraavan raamatullisten mittojen vedenpaisumuksen.
Profetia levisi pamfleteissa ympäri Eurooppaa ja synnytti paniikkia. Laivanrakentajilla oli kissan päivät, kun rikkaat tilasivat itselleen arkkeja.
Yksi näistä oli saksalainen kreivi von Iggleheim, joka rakennutti Reinille kolmikerroksisen arkin.
Päivää ennen laskettua tuomiopäivää alkoi hieman sataa ja syntyi joukkotappeluita ihmisten pyrkiessä von Iggleheimin arkkiin.
Sata ihmistä rusentui hengiltä, ja kreivi kivitettiin kuoliaaksi hänen yrittäessään estää paniikissa olevaa ihmismassaa tunkeutumasta alukseensa.
Lontoossa 20 000 ihmistä pakeni turvaan kukkuloille ja kirkonmiehet linnoittautuivat korkealle kirkkojen vinteille.
Kun tulvaa ei tullutkaan, Stöffler teki uudet laskelmat, joiden mukaan vedenpaisumus tulisikin vasta vuonna 1528, mutta kukaan ei enää uskonut häntä.
1844: 100 000 ihmistä myi omaisuutensa
Tutkittuaan monta vuotta Raamattua yhdysvaltalainen viljelijä William Miller näki siinä paljon sellaista, mitä kukaan muu ei ollut huomannut.
Vanhan testamentin Danielin kirja ja mutkikkaat laskelmat vakuuttivat itseoppineen saarnamiehen siitä, että loppu koittaisi 22. lokakuuta 1844, jolloin Jeesus saapuisi ja tuomitsisi kaikki taivaaseen tai helvettiin.
”Jeesus Kristus tulee ja ottaa kaikki pyhät uskovaiset mukaansa ja palkitsee heidät heidän teoistaan”, Miller vakuutti.
Ei-uskoville kävisi hänen mukaansa huonommin: ”Maailma puhdistetaan tulella, ihmisten työt tuhotaan ja syntiset poltetaan tuhkaksi.”
Millerin profetiaa painettiin julisteisiin, joita kiinnitettiin kirkkoihin eri puolille Yhdysvaltoja, ja ennustusta levitettiin myös lehdissä ja pamfleteissa. Pelkästään New Yorkissa Millerin julistuksesta kiersi 600 000 kopiota.
Miller sai vakuutettua 100 000 yhdysvaltalaista, ja monet myivät kaiken omaisuutensa, sillä sitä ei voinut kuitenkaan ottaa mukaan taivaaseen.
”Jotkut valvovat koko yön valkoiseen ’taivaaseenastumiskaapuunsa’ pukeutuneena odottaen tulevansa temmatuksi taivaaseen hetkenä minä hyvänsä”, kirjoitti Boston State Democrat -lehti.
Kun tuomiopäivää ei tullutkaan, Millerin seuraajat eli niin sanotut milleristit olivat ymmällään. Jotkut alkoivat käyttäytyä kuin lapset siinä pelossa, että eivät olleet olleet riittävän viattomia taivaaseen.
Yksi Millerin papeista vakuutti seuraajille, että Jeesus istui pilvenlaidalla ja kun he vain rukoilisivat oikein tarmokkaasti, hän tulisi alas tuomitsemaan syntisiä.
Useimmat milleristeistä kuitenkin vain masentuivat, etenkin kuin koko Yhdysvallat nauroi heille. Päivä 22. lokakuuta 1844 sai lisänimen ”Suuri pettymys.”
Kaikki eivät kuitenkaan lannistuneet vaan perustivat Seitsemännen päivän adventistit -kirkon, jolla on nykyään yli 20 miljoonaa jäsentä.
1910: Komeetta tuhoaa Maan
Halleyn komeetta ohittaa Maan joka 76. vuosi, mutta kun se vuonna 1910 taas oli lähestymässä, moni uskoi tuhon olevan ovella.
Syy oli ranskalaisen tähtitieteilijä Camille Flammarionin, joka oli tutkimuksissaan havainnut, että komeetan 22 kilometrin pituinen pyrstö sisälsi runsaasti disyaanikaasua, joka on myrkyllinen syanidiyhdiste.
Kun Maa kulkisi radallaan komeetan pyrstön läpi, maapallo altistuisi väistämättä tappavalle kaasulle.
”Myrkyllinen kaasu valtaa ilmakehän ja saattaa tuhota kaiken elämän maapallolta”, The New York Times -lehti siteerasi Flammarionin teoriaa.
Syntyi paniikki, eikä auttanut, vaikka muut tutkijat koettivat parhaansa mukaan rauhoitella ihmisiä. Ihmiset alkoivat hamstrata kaasunaamareita ja tukkia asuntojensa avaimenreikiä välttyäkseen kaasulta.
Kekseliäät huijarit myivät myrkkyä vastaan pullotettua puhdasta ilmaa ja pillereitä, joita markkinoitiin ”taivaan vihalta suojaavana eliksiirinä”.
Paniikin yltyessä tuhon ennustuksetkin laajenivat. Jotkut britit pelkäsivät, että Saksan keisarikunta hyödyntäisi tilanteen ja lähettäisi kaasunaamarein varustettuja joukkoja kanaalin yli valtaamaan Britannian.
Greenwichin observatorio sai huolestuneilta kansalaisilta kirjeitä, joissa ennakoitiin odotettavissa olevia luonnonmullistuksia, kuten:
”Tyynimeri ja Atlantti vaihtavat paikkaa, ja valtava tulva-aalto vie mukanaan taloja, laivoja, haita, valaita ja kaikkia eläviä olentoja.”
Komeetan sitten ohittaessa Maan kaikki varotoimet osoittautuivat turhiksi, sillä vähäisellä myrkkykaasulla ei ollut vaikutusta Maan ilmakehään.
Merkillepantavin tapahtuma sen kuukauden aikana, jolloin komeetta ohitti maan, oli Britannian kuninkaan Edvard VII:n kuolema. Monet pistivät sen tietenkin komeetan syyksi.
2000: Vaarallinen vuodenvaihde
1990-luvun tietokoneet tunnistivat vain vuosiluvun kaksi viimeistä numeroa.
Siksi moni pelkäsi, että maailman sähköiset verkot romahtaisivat vuoden 1999 vaihtuessa vuodeksi 2000 ja jopa ydinaseet voisivat laueta tietojärjestelmien pettäessä.
Hallitukset käyttivät miljardeja järjestelmämuutoksiin. Vuosituhannen vaihtuessa tietokoneet eivät kuitenkaan romahtaneet ja ongelmat jäivät pieniksi: esimerkiksi ranskalaisen yliopiston valokyltti toivotti opiskelijat tervetulleiksi ”tammikuussa 1900”.