British Museum

British Museumissa on maailman vanhin kummitus

Unohdettu savitaulu kertoo babylonialaisten aaveiden karkotusrituaalista.

Pieni savitaulu muinaisesta Babyloniasta on lojunut lojunut 1800-luvulta asti unohdettuna Lontoossa British Museumissa. Sitten museon kuraattori Irving Finkel, muinaisen Mesopotamian alueen ja kirjoitusjärjestelmän asiantuntija, päätti tutkia taulua hieman tarkemmin.

Taulun etupuolelle on piirretty hahmo, ja Finkel tiesi heti, mistä on kyse.

”Se on selvästi miehen haamu. Muinaisessa Mesopotamiassa kaikki uskoivat aaveisiin, ne kuuluivat arkipäivään”, Finkel selittää. 3 500 vuotta vanhassa savitaulussa on siis maailman vanhin tunnettu kuva aaveesta.

Finkel tutki taulun kirjoitusta ja sai selville, että haamu oli onneton mies, joka kaipasi rakastettuaan. Hänen kummittelunsa kävi babylonialaisten hermoille, mutta kirjoituksesta selviää myös, miten he pääsivät eroon häiritsevästä haamusta.

© British Museum

Vuodekumppani haussa

Taulun mukaan yksinäinen kummitus tarvitsi vain seuralaisekseen nuken – miehen tai naisen – joka oli puettu kauniisiin vaatteisiin ja joka olisi aaveen kumppani tuonpuoleisessa.

”Auringonnousun aikaan nämä kaksi hahmoa saatettiin yhteen matkalla tarpeellisine tavaroineen, minkä jälkeen lausuttiin Shamashin (auringon jumala ja manalan tuomari) nimi”, Finkel selittää.

Taulun teksti päättyy pahaenteisiin sanoihin: ”Älä katso taaksesi!”