Englantilaiset arkeologit löysivät miekan ja kilven jäännökset vuonna 1999, kun he tutkivat hautaa Bryherin saarella Cornwallin länsipuolella. Ne olivat selkeitä vihjeitä merkittävästä soturista.
Sitten harvoista jäljellä olevista luunpalasista ja hampaista tehty DNA-testi paljasti, ettei soturi ollut oletusten mukaisesti mies vaan nainen.
Arkeologit epäilivät alusta alkaen, että soturin hauta oli erityinen.
Haudasta löytyivät myös pienen peilin ja rintakorun jäänteet eli hautaesineitä, joita tavallisesti löytyy naisten haudoista.
Hammaskiille paljasti sukupuolen
Kalifornian yliopiston tohtori Glendon Parkerin työryhmää pyydettiin tekemään DNA-testi haudasta löydetyistä hampaiden jäännöksistä:
"Analyyseihimme kuului proteiinijäämien uuttaminen pienistä säilyneistä hammaskiilteen palasista. Siten pystyimme arvioimaan, että haudattu oli 96 prosentin todennäköisyydellä nainen".
Muinaismuistoja suojelevan Historic Englandin biologian tohtori Sarah Starkin mukaan löytö muuttaa käsitystä perinteisistä sukupuolirooleista [rautakauden] (https://historianet.fi/kulttuuri/arkeologia/rautakausi-salattu-metalli-muutti-maailman) Englannissa:
"Todisteet viittaavat siihen, että naisten osallistuminen ryöstöretkiin ja muuhun väkivaltaan oli yleisempää kuin aiemmin luulimme. Tämä on saattanut toimia perustana myöhemmille johtajille, kuten Boudiccalle".
Boudicca oli kelttiläisen ikeeni-heimon kuningatar ja johti heidän viimeistä kapinaansa roomalaisia vastaan Brittein saarilla. Hän johti jopa sadantuhannen soturin armeijaa ja tuhosi kolme roomalaiskaupunkia. Sitten roomalaiset saivat yliotteen, ja soturikuningatar teki itsemurhan.

Haudassa oli jäljellä vain muutama jäänne haudatusta henkilöstä. Niinpä DNA:ta oli hankala kerätä tarpeeksi testiä varten. Lopulta tutkijat onnistuivat kuitenkin löytämään riittävästi DNA:ta pienistä hammaskiilteen jäänteistä.