Venäläiset taistelivat vuonna 1582 tataarien kanssa Siperian hallinnasta.

© Getty/AOP Images
Yhteiskunta

Miten Venäjästä kasvoi niin suuri maa?

Venäjä ei ole aina ollut pelätty suurvalta. Mongolit alistivat venäläisiä monta vuotta, ja vasta kun aasialainen ratsastajakansa heikkeni, venäläiset saattoivat alkaa vahvistaa mahtiaan.

Venäjän laajuus on sen heikkojen naapureiden ansiota. Laajeneminen alkoi Moskovan ruhtinaskunnasta vuonna 1325. Valtio ei kuitenkaan ollut vielä suurvalta, vaan muiden Itä-Euroopan hallitsijoiden lailla Moskovan hallitsija oli mongolien vasalli.

Vuonna 1380 moskovalaiset irtautuivat lopulta mongolien vallasta. Suuriruhtinas Iivana III eli Iivana Suuri liitti Moskovaan useita sisäisten kiistojen repimiä naapurivaltioita ja nimitti itsensä koko Venäjän hallitsijaksi.

Iivana Julmasta tuli vuonna 1547 Venäjän ensimmäinen keisari eli tsaari, ja hänen hallintokaudellaan valtakunta laajeni nopeasti itään. Hän alisti monia tataarivaltioita valtaansa, ja laajeneminen jatkui Siperiaan. Sadassa vuodessa Venäjä oli hankkinut alueita aina Tyynenmeren rannikolta asti.

Laajeneminen jatkui länteen

1700-luvulla poliittinen epävakaus heikensi vanhaa kilpailijaa Puolaa lännessä, eikä Ruotsi pystynyt puolustamaan itäisiä maa-alueitaan. Seuraavien sadan vuoden aikana Baltian maat, Suomi ja suuri osa Puolasta päätyivät Venäjän hallintaan.

Vuorossa oli itä ja Ottomaanien valtakunta. Venäjä valloitti Krimin vuonna 1783, ja Kaukasian vuoro oli 1800-luvulla.

Myöhemmin Venäjä menetti alueitaan muun muassa vuonna 1867, kun se myi Alaskan Yhdysvalloille, sekä vallankumouksen aikaan vuonna 1917 ja Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991, mutta se on yhä pinta-alaltaan maailman suurin valtio.

Lue myös:

Kuninkaalliset

Iivana Julman kuolemanpartiot

12 minuuttia
Sivilisaatiot

Poliittinen pommi: Suomi kuuluu Venäjälle

3 minuuttia
Kuninkaalliset

Kymmenen hullua hallitsijaa

9 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!