Yale Center for British Art
Orjuus

Miten orjanmistajille kävi orjuuden lakkauttamisen jälkeen?

Kun brittihallitus kielsi orjuuden vuonna 1833, orjanomistajat hätääntyivät arvokkaan omaisuutensa menettämisestä. Huoli oli turha, sillä kaikki lähes 50 000 omistajaa saivat menetyksestä täyden korvauksen.

Britannian parlamentti hyväksyi 22. heinäkuuta 1833 lain, joka kielsi orjuuden.

Päätös oli juhlan aihe brittien siirtomaiden noin 800 000 orjalle. Orjanomistajat sen sijaan kokivat, että heiltä riistettiin heidän laillista omaisuuttaan.

Laissa oli kuitenkin huomioitu omistajien menetykset, ja siinä tarjottiin korvausta vapautetuista orjista. Noin 47 000 orjanomistajalle maksettiin yhteensä nykyrahassa noin kaksi miljardia euroa vastaava summa.

Hallituksen oli lainattava rahat

Summa vastasi noin 40 prosenttia brittihallituksen vuosibudjetista, ja valtion oli lainattava upporikkailta pankkiireilta rahaa korvauksien maksamiseen. Lainan viimeinen erä maksettiin takaisin vasta vuonna 2015.

Noin puolet rahoista meni kolmelletuhannelle Englannissa asuvalle orjanomistajalle ja toinen puolikas jaettiin siirtomaiden 44 000 orjanomistajan kesken.

Eniten korvauksia maksettiin poliitikko ja liikemies John Gladstonelle, joka sai noin 11 miljoonaa euroa vastaavan summan Karibian plantaasiensa 2 508 orjasta.

VIDEO: Miksi britit lakkauttivat orjuuden?

Orjat eivät saaneet korvauksia

Omistajille satoi rahaa, mutta sokeri-, puuvilla- ja tupakkaplantaaseilla raataneille orjille ei herunut korvauksia orjuudessa kuluneesta ajasta.

Karibian maiden yhteisö CARICOM perusti vuonna 2013 toimikunnan, jonka tavoitteena on saada Euroopan mailta korvauksia orjuudesta.

Se vaatii Euroopan maiden hallituksilta muun muassa virallista anteeksipyyntöä, Karibian maiden velkojen kumoamista sekä apua koulutustason parantamiseen Karibialla. Alankomaiden pääministeri esitti vuonna 2022 muodollisen anteeksipyynnön maan osallisuudesta orjakauppaan, mutta useimmat EU-maat ovat pysyneet hiljaa.