VIDEO: Katso, miten ”tankkimies” pysäyttää panssarivaunut
Armeija tappoi siviilejä
Oli 5. kesäkuuta 1989, ja mies, jota alettiin sittemmin kutsua lehdistössä ”tankkimieheksi”, oli pysäyttänyt maailman mahtavimman armeijan muutamassa minuutissa. Kuvat uhkarohkeasta kiinalaisesta levisivät nopeasti maailmalle ja tekivät hänestä kiinalaisten vapaustaistelun symbolin.
Miehen pysäyttämät panssarivaunut olivat edellisenä päivänä murskanneet suuren Kiinan hallinnon vastaisen mielenosoituksen.
Mielenosoittajat olivat kokoontuneet seitsemän viikon ajan Pekingin Taivaalliselle aukiolle vaatimaan uudistuksia, kunnes armeija hyökkäsi ja alkoi tulittaa siviilejä. Useita tuhansia kuoli.
VIDEO: Taivaallisen aukion verilöyly
”Tankkimiehen” kohtaloa ei tiedetä
Vielä kolmenkymmenen vuoden jälkeen ”tankkimiehen” henkilöllisyys ja kohtalo ovat arvoitus
Joidenkin lähteiden mukaan hänet pidätettiin ja teloitettiin. Hallinnon lähteiden kanssa puhunut toimittaja Jan Wong väittää, että Kiinan hallinto ei tiedä, kuka ”tankkimies” on ja että tämä ilmeisesti elää edelleen Kiinassa. Etelä-Korean media on raportoinut ”tankkimiehen” paenneen Taiwaniin.
Vuonna 2003 Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteerinä vuosina 1898–2002 toiminut Jiang Zemin antoi lausunnon ”tankkimiehestä”. Hänen mukaansa miestä ei koskaan pidätetty, ja hän totesi lopuksi: ”En tiedä, missä hän nykyään on.”