Mistä alkaen oikeudessa on käytetty valamiehistöjä?

Englannin kuninkaan vakiinnutettua keskiajalla valamiehistön roolin oikeudenkäynneissä tapa ratkoa riitakysymyksiä levisi muuallekin Eurooppaan.

Englannin kuninkaan vakiinnutettua keskiajalla valamiehistön roolin oikeudenkäynneissä tapa ratkoa riitakysymyksiä levisi muuallekin Eurooppaan.

Historic Collection/Imageselect

Vuoden 500 eaa. paikkeilla Ateenan rikollisten kohtalon ratkaisi 12 kansa­laisen kokous, joka päätti tuomiosta ja rangaistuksesta.

Tärkeäksi osaksi islamilaista oikeus­järjestelmää tuli 800-luvulla niin sanottu lafif: 12 miestä, jotka olivat nähneet ­oletetun rikoksen tai tiesivät siitä jotain, kutsuttiin todistamaan sekä ratkaisemaan kysymys syyllisyydestä.

Henrik II vakiinnutti valamiehistön lailla

Englannin kuningas Henrik­ II kirjasi valamiehistöt Englannin lainsäädäntöön vuonna 1166.

Maa oli edeltävinä vuosikymmeninä kärsinyt sekasorrosta sisällissodan sekä kirkon ja kuninkaan välisen valtataiste­lun vuoksi, ja palauttaakseen rauhan ja järjestyksen ja varsinkin selvittääkseen lukuisat sodan ja ristiretkien jälkeiset erimielisyydet maanomistuksesta kuningas otti käyttöön valamiehistöt.

Englannin kuningas Henrik II antoi 12 ritarin ratkoa oikeusjuttuja.

© National Portrait Gallery

Kuningas nimitti kiertävän tuomarin, ja kullakin alueella 12 alueen ritaria toi paikallisia asioita tuomarille ratkaista­vaksi ja auttoi häntä päättämään, oliko epäilty syyllinen.

Henrikin idea levisi keskiajalla muualle Eurooppaan, ja siitä tuli tärkeä osa anglo­amerikkalaista oikeusjärjestelmää.