Anadolu Agency/Getty Images
Taleban-taistelijoita

Milloin Taleban syntyi?

Talebanin erittäin tiukka islamin tulkinta kumpusi Afganistanin sisällissodasta 1990-luvulla. Nyt ryhmä hallitsee jälleen Afganistania kovin ottein.

Elokuussa 2021 islamilainen fundamentalistiryhmittymä Taleban valtasi Afganistanin pääkaupungin Kabulin ja sai siten valtaansa käytännössä koko maan lähes 20 vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ajanut sen pois Kabulista.

Taleban-taistelijoita

20 vuotta kestäneen sodan jälkeen Taleban valloitti Afganistanin jälleen elokuussa 2021.

© Anadolu Agency/Getty Images

Taleban perustettiin vuonna 1994 Afganistanin sisällissodan aikana. Sen perustajat olivat afganistanilaisia sotureita, jotka olivat taistelleet Venäjän miehitysjoukkoja vastaan jo 1980-luvulla. He halusivat ottaa Afganistanissa käyttöön erittäin tiukan islamilaisen laintulkinnan ja hävittää kaikki ulkomaiset vaikutteet.

Miehillä piti olla parta

Talebanin tiukka komento kävi nopeasti ilmi, kun he valloittivat Kabulin vuonna 1996. Musiikki, televisio ja urheilu kiellettiin, miehet pakotettiin kasvattamaan pitkä parta ja naisilta estettiin pääsy kouluun ja työpaikoille.

Talebanin hallinto päättyi kuitenkin pian New Yorkin World Trade Centeriin 11.9.2001 tehdyn terrori-iskun jälkeen.

Pataanimiehiä

Afganistanin väestöstä noin 13 miljoonaa on pataaneja.

© The British Library

Keitä pataanit ovat?

Etsiessään syyskuun 11. päivän terrori-iskun pääsuunnittelijaa Osama bin Ladenia Yhdysvallat lähetti joukkoja Afganistaniin estääkseen Talebania tukemasta Afganistanin vuorilla majailevaa al-Qaida-terroristiryhmää.

Seuraavat 20 vuotta Taleban taisteli Yhdysvaltojen joukkoja vastaan, kunnes yhdysvaltalaiset poistuivat Afganistanista loppukesällä 2021. Nyt Afganistanin kansa joutuu jälleen kohtaamaan epävarman tulevaisuuden Talebanin ikeessä.