Lazyllama/Shutterstock

Milloin sateenkaarilippu otettiin käyttöön?

Ennen kuin sateenkaarilippu otettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen symboliksi, toisessa maailmansodassa käyttöön otettua vaaleanpunaista kolmiota käytettiin homoseksuaalisuuden symbolina.

Yhdysvaltalainen Gilbert Baker loi seksuaalivähemmistöjä symboloivan sateenkaarilipun vuonna 1978.

Baker oli homoseksuaalien asiaa ajava aktivisti, ja häntä pyydettiin suunnittelemaan symboli, jolla homoseksuaalit voisivat ilmaista olevansa ylpeitä seksuaalisuudestaan.

Siihen saakka heidän symbolinaan oli ollut vaaleanpunainen kolmio, jolla natsit olivat merkinneet homoseksuaaliset vangit keskitysleireillä.

Monet yhdistivät kolmion sortoon, ja he halusivat sen tilalle myönteisen symbolin, joka kuvastaisi ”uuden homoseksuaalisen tietoisuuden syntyä”.

Tuloksena oli sateenkaarilippu, joka liehui ensi kerran San Franciscossa kesäkuussa 1978.

Se, että Baker päätyi sateenkaarilippuun, ei ollut sattumaa, sillä sateenkaarta on käytetty historian saatossa yleisesti rauhan symbolina.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen filosofi Thomas Paine ehdotti jo 1700-luvulla, että puolueettomat laivat käyttäisivät sota-aikana tunnuksenaan sateenkaarilippua.

Sateenkaarilipun eri versioita on käytetty muissakin yhteyksissä.

Esimerkiksi jotkut Perun alkuperäisväestöryhmät osoittavat sateenkaarilipulla kunnioitusta esi-isiään kohtaan, ja Cuscon kaupunki Perussa on käyttänyt tunnuksenaan sateenkaarilippua vuodesta 1978 asti.