Public Domain
Orjalaiva

Milloin ensimmäiset afrikkalaiset orjat vietiin Uuteen maailmaan?

Orjien laajamittainen kuljettaminen Afrikasta Uuteen maailmaan alkoi vuonna 1518. Miljoonia afrikkalaisia vietiin vuosisatojen ajan etenkin Brasiliaan, missä heitä odotti kurja elämä orjuudessa.

Vuonna 1526 joukko afrikkalaisia astui peloissaan vieraalle maalle.

He olivat riutuneet useita kuukausia laivassa Atlantilla, ja nyt he olivat saapuneet Portugalin siirtomaahan Brasiliaan. He olivat ensimmäisiä mustia, jotka oli kuljetettu orjalaivalla Afrikasta suoraan Amerikan mantereelle.

Espanjalaiset konkistadorit olivat epäilemättä vieneet Atlantin yli muutamia mustia orjia, mutta järjestelmällinen transatlanttinen orjakauppa alkoi, kun Espanjan kuningas Kaarle I antoi vuonna 1518 käskyn, jolla hän salli orjien kuljettamisen suoraan Afrikasta Uuteen maailmaan.

Espanjan orjakauppa alkoi pienillä laivoilla, jotka kuljettivat Amerikkaan 20–40 orjaa kerrallaan. Vuonna 1526 portugalilaiset käynnistivät laajamittaisen orjakaupan, jonka myötä eurooppalaiset rahtasivat seuraavien vuosisatojen aikana Atlantin yli noin 12 miljoonaa afrikkalaista miestä, naista ja lasta.

Plantaasi Brasiliassa

Afrikkalaisia orjia käytettiin työvoimana etenkin suurilla viljelmillä, joilla kasvatettiin muun muassa sokeriruokoa.

© British Library

Brasilia oli orjavaltio

Yli viisi miljoonaa afrikkalaista vietiin kahleissa Brasiliaan, joka oli eniten orjia Afrikasta tuonut yksittäinen valtio.

Suurinta osaa Brasiliaan viedyistä afrikkalaisista odotti raadanta plantaaseilla, joilla he kasvattivat Euroopan markkinoille muun muassa sokeriruokoa, kahvia, kaakaota ja tupakkaa. Työ oli erittäin raskasta, ja se vaati tuhansien ihmisten hengen.

Raadannasta huolimatta afrikkalainen musiikki, tanssi, perinteet ja uskonnot kukoistivat plantaaseilla ja sulautuivat vuosisatojen kuluessa lopulta nyky-Brasilialle tunnusomaiseksi hybridikulttuuriksi.

Brasilian koko yhteiskunta perustui orjatyölle, siksi se kielsi orjuuden vasta vuonna 1888 viimeisenä valtiona Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.