Shutterstock
Hamppukasveja

Milloin alettiin polttaa hasista?

Historialliset lähteet ja arkeologiset löydöt viittaavat siihen, että hasista on poltettu ainakin 2 500 vuotta.

Ihmiset ovat luultavasti poltelleet kannabista ja muita yrttejä aikojen alusta asti. Yksi varhaisimmista lähteistä, joka mainitsee kannabiksen käytön, on kreikkalainen historioitsija Herodotos (n. 484–425 eaa.).

Hänen mukaansa aasialaisen ratsastajakansan skyyttalaisten samaanit sulkeutuivat telttaansa, ”ottivat hampunsiemeniä ja heittivät ne punahehkuisille kiville”. Herodotos jatkoi, että he ”ulvoivat ihastuksesta” hengitettyään hampun euforiaa aiheuttavaa savua.

Kiviä suitsukeastiassa

Suitsukeastioissa poltettiin hasista hautausrituaalien yhteydessä 2 500 vuotta sitten.

© Xinhua Wu

Ihmiset halusivat pilveen jo 2 500 vuotta sitten

Vanhimmat kannabiksen päihdekäytöstä kertovat arkeologiset löydöt ovat peräisin noin 500-luvulta eaa. Vuonna 2019 saksalaiset ja kiinalaiset arkeologit analysoivat kymmenen Länsi-Kiinasta esiin kaivettua hautalahja-astiaa. He totesivat, että niissä oli jäämiä kannabiksesta, jonka psykoaktiivisen THC:n pitoisuus oli korkea. Astioissa oli luultavasti poltettu kannabista hautajaisrituaalien yhteydessä.

Kenties varhaisin kannabiskielto säädettiin vuonna 1378, kun emiiri Soudoun Sheikouni kielsi kannabiksen käytön. 1900-luvun alussa kannabis oli kielletty lailla lähes kaikialla maailmassa, mutta viime vuosina monet maat ovat kumonneet kieltoja. Esimerkiksi Meksiko dekriminalisoi kannabiksen käytön kesäkuussa 2021.