Shutterstock
Pistooli

Miksi Yhdysvaltojen aseenkanto-oikeus on niin laaja?

Kun Yhdysvaltojen perustajat allekirjoittivat perustuslain, sen muotoiluun ei kiinnitetty huomiota. Maassa on siksi kiistelty yli 200 vuotta siitä, miten aselakia pitäisi tulkita.

Monien mielestä yhdysvaltalaisten oikeus omistaa ase ja kantaa sitä on turvattu perustuslailla.

Yhdysvaltojen perustuslaki on vuodelta 1787, mutta siihen lisättiin neljä vuotta myöhemmin ”Bill of Rights”, oikeuksien julistus. Se sisältää lauseen:

”A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the People to keep and bear Arms, shall not be infringed.” (Koska järjestynyt Miliisi on välttämätön – –, kansalaisten oikeus pitää ja kantaa asetta on loukkaamaton.)

Moni yhdysvaltalainen tulkitsee muotoilun niin, että heillä on perustuslain suoma oikeus kantaa asetta – aivan kuin sanan- ja uskonnonvapauskin.

Toisten mielestä alkuperäisen tekstin ”People” viittaa juuri edellä mainittuun miliisiin eikä tavallisiin kansalaisiin.

Pistooli

Yhdysvalloissa on kiistelty yksityishenkilöiden aseenkanto-oikeudesta yli 200 vuotta.

© Shutterstock

18-vuotias vapautettiin taposta

Vuosisatoja eri tahot ovat kiistelleet siitä, miten lause tulisi tulkita. Yksimielisyyteen ei ole päästy. Yhdysvaltojen aselainsäädäntökysymyksistä tulee siksi usein poliittisia ja ideologisia kysymyksiä.

Lisäyksen merkitystä on puitu vuosien varrella useissa tuomioistuimissa. Esimerkiksi vuonna 1975 Columbian piirikunta sääti lain, jonka mukaan vain armeija saa käyttää asetta. Vuonna 2008 Yhdysvaltojen korkein oikeus totesi lain olevan ristiriidassa perustuslain kanssa.

Keskustelu aselainsäädännöstä on roihahtanut liekkeihin muun muassa marraskuussa 2021, kun 18-vuotias Kyle Rittenhouse vapautettiin syytteestä, vaikka hän oli ampunut kaksi ihmistä kiväärillä Kenoshan kaupungin levottomuuksien aikana.

LUE MYÖS: Kouluampumiset – historia toistuu tuplavauhtia