RIA Novosti
Stalingrad raunioina

Miksi Stalingradista tuli Volgograd?

Vuonna 1961 Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov muutti Stalingradin nimen Volgogradiksi. Stalingrad ei kuitenkaan ollut mikä tahansa kaupunki, eivätkä venäläiset hyväksyneet nimenmuutosta mukisematta.

  1. marraskuuta 1961 Stalingradin kaupungista tuli Volgograd. Nimenmuutoksen takana oli Neuvostoliiton johtaja Nikita Hruštšov, joka halusi hävittää edeltäjänsä Josif Stalinin perinnön.

Hruštšov oli ollut itse mukana raivaamassa Stalinin poliittisia vastustajia pois tieltä, mutta kun hän nousi valtaan Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1953, hän alkoi toteuttaa Neuvostoliitossa uudistuksia.

Stalingrad raunioina

Stalingrad tuhottiin maan tasalle taistelussa saksalaisia vastaan vuosina 1942–1943.

© RIA Novosti

Uudistusten tavoitteena oli vapauttaa Neuvostoliitto Stalinin synkän varjon alta.

Ratkaiseva käänne tapahtui vuonna 1956. Tuolloin Hruštšov kritisoi kommunistisen puolueen kongressissa ankarasti Stalinin julmaa diktatuuria, joka oli jättänyt kansan ”turvattomuuteen, pelkoon ja jopa epätoivoon”.

Stalingrad on yhä suosittu nimi

Pian puheen jälkeen Stalinin patsaat poistettiin ja hänen nimeään kantavat paikannimet muutettiin. Yksi uuden nimen saaneista paikoista oli Stalingrad, jossa oli kuollut toisen maailmansodan aikana käydyssä verisessä taistelussa jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Stalingrad raunioina

Stalingradin taistelu oli erittäin verinen, ja taistelut etenivät talosta taloon.

© RIA Novosti

Monille venäläisille Stalingrad oli Venäjän taistelutahdon symboli, eivätkä he hyväksyneet vuoden 1961 nimenmuutosta. Nimen palauttamista Stalingradiksi on vaadittu useasti.

Vielä vuonna 2013 presidentti Vladimir Putinille luovutettiin vetoomus, jonka 50 000 allekirjoittajaa halusivat palauttaa Stalingrad-nimen. Putin on kuitenkin todennut, että päätös kuuluu paikallisille viranomaisille.