Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi naiset pyörtyilivät ennen vanhaan?

Tutkijoilla on monta teoriaa siitä, miksi viktoriaanisen ajan naiset – etenkin ylhäisimmät – pyörtyilivät herkästi.

Fine Arts Images/Imageselect

Viktoriaanisella ajalla ei ollut harvinaista, että etenkin yläluokan naiset pyörtyivät esimerkiksi järkytyttyään tai joutuessaan muun tunnekuohun valtaan. Pyörtyilylle on esitetty monenlaisia selityksiä.

Suositun teorian mukaan pyörtyily johtui vaatetuksesta. Tuon ajan muodin mukaan naisella piti olla luonnottoman kapea vyötärö, minkä vuoksi monet naiset käyttivät korsettia.

Erittäin tiukalle kiristetty korsetti litisti kylkiluita ja puristi sisäelimiä kasaan, mistä saattoi seurata enemmän tai vähemmän vakavia terveysongelmia.

Korsetti saattoi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, kun se painoi keuhkoja kasaan ja sydän yritti epätoivoisesti pumpata verta ja happea elimistöön.

Lisäksi 1800-luvun yläluokan naisten vaatteissa oli usein kangasta useina kerroksina, eli myös pelkkä niiden paino tai kuumuus saattoi viedä voimat.

On myös esitetty, että naiset pyörtyivät, koska sitä odotettiin heiltä. Naisen piti olla heikko ja hauras, miehen taas vahva ja vakaa.

Nainen saattoi osoittaa heikkoa, haurasta luonnettaan reagoimalla liioitellusti järkytykseen tai muuhun tunteita kuohuttavaan tapahtumaan.

Lue myös:

Arkielämä

Korsetit: 400 vuotta nyörien vankina

4 minuuttia
Arkielämä

Pyörtyivätkö naiset 1800-luvulla korsettien takia?

2 minuuttia
Arkielämä

Pyörtyivätkö naiset 1800-luvulla korsettien takia?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota