Fine Arts Images/Imageselect

Miksi naiset pyörtyilivät ennen vanhaan?

Tutkijoilla on monta teoriaa siitä, miksi viktoriaanisen ajan naiset – etenkin ylhäisimmät – pyörtyilivät herkästi.

Viktoriaanisella ajalla ei ollut harvinaista, että etenkin yläluokan naiset pyörtyivät esimerkiksi järkytyttyään tai joutuessaan muun tunnekuohun valtaan. Pyörtyilylle on esitetty monenlaisia selityksiä.

Suositun teorian mukaan pyörtyily johtui vaatetuksesta. Tuon ajan muodin mukaan naisella piti olla luonnottoman kapea vyötärö, minkä vuoksi monet naiset käyttivät korsettia.

Erittäin tiukalle kiristetty korsetti litisti kylkiluita ja puristi sisäelimiä kasaan, mistä saattoi seurata enemmän tai vähemmän vakavia terveysongelmia.

Korsetti saattoi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, kun se painoi keuhkoja kasaan ja sydän yritti epätoivoisesti pumpata verta ja happea elimistöön.

Lisäksi 1800-luvun yläluokan naisten vaatteissa oli usein kangasta useina kerroksina, eli myös pelkkä niiden paino tai kuumuus saattoi viedä voimat.

On myös esitetty, että naiset pyörtyivät, koska sitä odotettiin heiltä. Naisen piti olla heikko ja hauras, miehen taas vahva ja vakaa.

Nainen saattoi osoittaa heikkoa, haurasta luonnettaan reagoimalla liioitellusti järkytykseen tai muuhun tunteita kuohuttavaan tapahtumaan.