Katalonian historia ulottuu pitkälle keskiajalle, jolloin katalaanin kieli ja erillinen katalonialainen kulttuuri alkoivat muotoutua Espanjan ja Ranskan rajaseudulla.

Katalonialaiset alkoivat vuonna 1640 kapinoida Espanjan kuningasta vastaan hyökkäämällä tämän sotilaiden kimppuun.
Katalonian alueet yhdistyivät vuonna 1137 Katalonian ruhtinaskunnaksi, joka muodosti valtioliiton Aragonian kuningaskunnan kanssa. Todellisuudessa alueella oli kuitenkin vahva itsehallinto ja muun muassa oma tuomioistuin. Järjestelyn ansiosta katalonialainen kulttuuri ja kieli saivat kukoistaa.
Katalonialaiset haluavat oman valtion
Meidän aikamme katalonialainen separatismi syntyi 1800-luvulla, kun teollistuminen toi runsaasti vaurautta Kataloniaan. Separatismin kannattajat perustelivat kantaansa sillä, että katalonialaisilla oli oma kulttuuri ja heidän taloudellinen asemansa vahvistuisi, jos alue irtautuisi Espanjasta.

Katalonialaiset ovat viime vuosina osoittaneet usein mieltään irtautumisen puolesta – kuvassa Barcelonassa.
Konflikti jatkuu edelleen
Vuosituhannen vaihteen jälkeen Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välinen konflikti on kiristynyt. Vuonna 2006 katalonialaiset hyväksyivät äänestyksessä asetuksen, joka määritteli Katalonian kansakunnaksi, mutta Espanjan oikeus totesi myöhemmin julistuksen perustuslain vastaiseksi.
Päätös aiheutti suurta kiukkua Kataloniassa, ja vuonna 2017 separatistit järjestivät kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Saman vuoden lokakuussa Katalonia julistautui itsenäiseksi, mutta Espanjan perustuslakituomioistuin julisti äänestyksen laittomaksi ja hajotti Katalonian parlamentin. Useita katalonialaispoliitikkoja pidätettiin, ja Katalonian presidentti Carles Puigdemont pakeni ulkomaille.
12 vangittua separatistijohtajaa joutui oikeuteen vuonna 2019. Heistä 9 tuomittiin 9–12 vuoden vankeusrangaistuksiin ja kolmelle määrättiin sakkoja.
Itsenäistymisaate voimistui etenkin fasistisen kenraali Francon hallintoaikana (1939–1975), jolloin Katalonian kulttuuria tukahdutettiin samaan aikaan kun alueesta kehittyi yksi Espanjan rikkaimmista ja tuottavimmista. Francon kukistuttua vuonna 1975 Katalonia sai jälleen laajemman itsehallinnon, mutta itsenäisyyden kaipuu on kasvanut suuremmaksi kuin koskaan.