Miksi Intia haluaa nimensä olevan Bharat?

Intian pääministeri sai monet kohottamaan kulmakarvojaan, kun hän esittäytyi Bharatin valtionpäämiehenä hiljattain pidetyssä G20-kokouksessa. Nimi on laajalti tunnettu Intiassa, mutta sitä käytetään harvoin lännessä.

Intian pääministeri Narendra Modi elehtii kädellään

Intian pääministerin kyltti, jossa luki Bharat, herätti huomiota G20-huippukokouksessa New Delhissä.

© Ho/Newspix International/Ritzau Scanpix

Intian pääministeri Narendra Modi osallistui G20-huippukokoukseen New Delhissä syyskuussa 2023, ja hänen pöydällään ollut kyltti herätti tuolloin paljon huomiota.

Intian tilalla Modin kyltissä luki Bharat.

Vaikka nimi aiheutti hämmennystä, se ei suinkaan ole uusi keksintö. Bharat on Intian hindulainen nimi, jota monet maan etniset ryhmät käyttävät.

Se on myös kirjattu Intian vuoden 1949 perustuslakiin toiseksi maan kahdesta virallisesta nimestä.

Hindunationalistisen Modin noustua valtaan vuonna 2014 Bharatia on ryhdytty käyttämään useammin virallisissa yhteyksissä.

Kaupungitkin ovat saaneet uusia nimiä

Modille on ollut tärkeää tehdä pesäero Intian menneisyyteen Britannian siirtomaana, ja useiden kaupunkien nimet on jo vaihdettu paikallisempiin – esimerkiksi Bombaysta on tullut Mumbai.

Intia-nimellä on eurooppalaiset juuret, mutta Bharat on peräisin 2 000 vuotta vanhoista sanskritinkielisistä teksteistä, joissa se esiintyy yhden Intian alkuperäisen heimon nimenä.

Modi ja hänen puoluetoverinsa ovat julistaneet, että nimi Bharat on yritys "vapauttaa itsemme siirtomaa-ajan orjuudesta".

Kriitikot kuitenkin pelkäävät, että nimellä on myös tarkoitus poistaa muslimit maan historiasta ja kuvata Intia pelkästään hindujen maana.

Kritiikin mukaan nimellä yritetään heikentää sitä merkitystä, joka Intiaa 1500-1800-luvuilla hallinneella muslimimogulien dynastialla on ollut nykyiselle Intialle.