Library of Congress
Homomiehet osoittavat mieltään.

Miksi ensimmäinen Pride-kulkue järjestettiin?

Vuonna 1969 poliisi ratsasi taas kerran homojen ja transihmisten suosiman baarin New Yorkissa. Nyt asiakkaat saivat kuitenkin vainosta tarpeekseen.

Pride-kulkueiden juuret juontuvat vuodesta 1969, jolloin Stonewall Inn -nimisen newyorkilaisen homojen ja transihmisten baarin asiakkaat nousivat kapinaan. Aikana, jolloin homoja syrjittiin ja homoutta pidettiin sairautena, Stonewall Inn oli seksuaalivähemmistöille tärkeä henkireikä. Poliisi ratsasi kuitenkin baarin säännöllisesti ja pidätti muun muassa naisten vaatteisiin pukeutuneita miesasiakkaita.

  1. kesäkuuta 1969 rutiiniratsia sai epätavallisen käänteen. Baarin noin 200 asiakasta tunsivat itsensä niin nöyryytetyiksi, että he eivät suostuneet tottelemaan poliisia. Pian baarin edustalle oli kerääntynyt satoja ihmisiä, ja kadulla puhkesi rajuja mellakoita.
Mielenosoittajia Stonewall Innin edustalla.

Mielenosoittajien ja poliisien yhteenotot Stonewall Inn -baarin luona jatkuivat päiviä.

© U.S. Federal Government

Näin Stonewall-protesti laajeni

Kulkue juhlisti vuosipäivää

Stonewall-protesti jatkui päiviä ja herätti runsaasti huomiota kaikkialla Yhdysvalloissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset yhdistivät voimansa ja nousivat vastustamaan vainoa ja syrjintää.

Homomiehet osoittavat mieltään.

1970-luvulla homot alkoivat järjestää mielenosoituksia yhä useammissa Yhdysvaltojen kaupungissa.

© Library of Congress

Stonewall-protestin merkitys kävi selväksi jo seuraavana kesänä, kun New Yorkissa, Los Angelesissa ja Chicagossa järjestettiin 28. kesäkuuta 1970 paraati sen vuosipäivän kunniaksi. Seuraavina vuosina Pride-kulkueita järjestettiin yhä useammissa kaupungeissa ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin myös Euroopassa. Pride-kulkueet ovat auttaneet nostamaan LGBT-ihmisten oikeudet julkiseen keskusteluun.

Video: Näin protesti käynnisti kamppailun LGBT-oikeuksien puolesta

Video