Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Bonnista tuli Länsi-Saksan pääkaupunki?

Kun Saksan liittotasavalta eli Länsi-Saksa perustettiin vuonna 1949, sille piti valita pääkaupunki. Päättäjien piti noudattaa strategista harkintaa, sillä pääkaupungin oli määrä olla vain väliaikainen eikä siitä saanut siksi tulla liian suosittu.

Shutterstock

Kun Saksan liittotasavalta eli Länsi-Saksa syntyi vuonna 1949, maalle haluttiin väliaikainen pääkaupunki, ja pieni ja mitätön Bonn sopi siihen hyvin.

Muina vaihtoehtoina harkittiin Frankfurt am Mainia, Kasselia ja Stuttgartia. Kassel oli liian lähellä Neuvostoliiton miehitysaluetta (DDR), ja Stuttgart kärsi talousvaikeuksista.

Frankfurt sen sijaan oli saksalaisille historiallisesti keskeinen paikka, ja siellä oli esimerkiksi uuden parlamentin käyttöön sopivia tyhjiä rakennuksia.

Frankfurt kuitenkin sivuutettiin juuri hyvien puoliensa vuoksi, sillä länsisaksalaiset poliitikot toivoivat Saksojen pian yhdistyvän ja Berliinistä tulevan jälleen koko maan pääkaupunki, ja he pelkäsivät, ettei Frankfurt silloin enää luopuisikaan väliaikaiseksi tarkoitetusta pääkaupungin asemastaan.

Tuleva liittokansleri Adenauer kannatti Bonnia pää­kaupungiksi ehkä siksi, ettei hänen tarvitsisi muuttaa.

© Bettmann/Getty Images

Berliinistä tuli pääkaupunki tiukan äänestyksen jälkeen

Ehkä kaikkien kovimmin Bonnin puolesta puhui Länsi-Saksan tuleva liittokansleri Konrad Adenauer. Yksi syy siihen oli todennäköisesti se, että hän itse asui Bonnin lähistöllä.

Kun Saksat yhdistyivät vuonna 1990, pelot osoittautuivat perustelluiksi, sillä moni länsisaksalainen poliitikko vastusti pääkaupungin siirtoa.

Kitkerien keskustelujen jälkeen asiasta äänestettiin, ja Berliini voitti äänin 338–320. Bonnissa on silti yhä useita Saksan ministeriöitä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota