Shutterstock/Lev Radin
Baskinainen

Mikä on vanhin edelleen puhuttu eurooppalainen kieli?

Indoeurooppalaiset heimot muuttivat Eurooppaan yli 4 500 vuotta sitten, ja jopa eurooppalaisten alkuperäiset äidinkielet syrjäytettiin. Esihistoriallinen kieli on silti säilynyt tähän päivään asti yhdessä syrjäisessä kolkassa.

Euroopan vanhimman yhä puhutun kielen titteli menee selkeästi baskille.

Kielitieteilijöiden on vaikea ajoittaa kieltä tarkasti, koska baskin kieli on niin sanottu isolaattikieli. Se ei ole sukua indoeurooppalaisille kielille, kuten englannille, saksalle ja ranskalle, jotka muuten hallitsevat Eurooppaa.

Suositun teorian mukaan baskin kieli on yksi Euroopan alkuperäisistä kielistä ja siten kielellinen jäänne esihistorialliselta ajalta.

Jos näin on, niin baskin kielen juuret ulottuvat jopa 4500–6500 vuoden päähän historiaan, sillä Keski-Aasiasta tulleet indoeurooppalaiset paimentolaiskansat kielineen alkoivat siirtyä Eurooppaan niihin aikoihin.

Pyreneiden ympäristössä olevat paikannimet ja kirjoitukset viittaavat siihen, että alueella käytettiin jo ennen roomalaisten aikaa ainakin baskin kieltä muistuttavaa kieltä.

Ensimmäiset kirjalliset lähteet, joissa baskin kieli mainitaan, ovat kuitenkin erilaisia keskiajan uskonnollisia tekstejä, joten kielen todellista alkuperää on vaikea jäljittää.

Eri kielitieteilijät ovat esittäneet monia hypoteeseja baskin kielen alkuperästä, mutta ne ovat kaikki kiistanalaisia, eikä yksikään niistä ole laajalti hyväksytty.

VIDEO: Tältä baski kuulostaa

Video

Franco kielsi baskin kielen

Nykyään baskia puhutaan pääasiassa Baskimaalla, joka levittäytyy Espanjan ja Ranskan väliselle Atlantin rannikolle.

Viime vuosikymmeninä baskin kieli on kokenut uutta nousua taannuttuaan koko 1900-luvun ajan. Erityisesti Francon diktatuurin aikana (1939–1975) baskin kieltä kohdeltiin Espanjassa kaltoin. Sen käyttö virallisissa yhteyksissä kiellettiin, ja puhujien määrä romahti.

Baskit ovat kuitenkin 1970-luvun demokratiaan siirtymisen jälkeen pyrkineet voimakkaasti elvyttämään ja säilyttämään kieltään. Baskia opetetaan nykyään kouluissa, ja se on käytössä tiedotusvälineissä ja populaarikulttuurissa.

Arvoituksellinen baski on nykyään noin 700 000 ihmisen äidinkieli. Vaikka jotkin murteet ovat uhanalaisia, kielen yleistilanne on myönteinen, ja nuorten puhujien määrä on kasvanut.

Menneisyyden kieli elää yhä

Baski ei ole ainoa muinainen kieli, jota yhä puhutaan. Ympäri maailmaa löytyy useita kieliä, jotka ovat selvinneet vuosituhansia kestäneistä vastoinkäymisistä ja ovat yhä elossa ja arkikäytössä.

Hepreaa
© DoronDoron

Heprea

Puhutaan: Israelissa

Suurin osa Vanhasta testamentista on kirjoitettu hepreaksi, ja varhaisimmat kirjalliset muodot on ajoitettu noin vuoteen 1 200 eKr. Suurin piirtein vuoteen 400 jKr. mennessä heprea oli kuitenkin lähes kuollut puhuttuna kielenä. Sionismin nousu 1800-luvulla elvytti kielen, jota nykyään puhuvat miljoonat ihmiset pääasiassa Israelissa.

Kiinan kieltä
© BabelStone

Kiinan kieli

Puhutaan: Kiinassa

Kiinan kansa puhuu nykyään monia kiinan kielen versioita, joista suurin osa juontaa juurensa muinaiskiinaan. Joitakin varhaisimpia kiinalaisia merkkejä on löydetty kilpikonnankuorista noin vuodelta 1100 eaa., mutta sen jälkeen kiinan kieli on muuttunut paljon, ja sitä on modernisoitu ja yksinkertaistettu.

Sanskrit
© British Library

Sanskrit

Puhutaan: Intiassa

Sanskritin kieli on peräisin hindulaisuuden pyhistä kirjoituksista vedoista, joiden vanhimmat osat on kirjoitettu noin 1500 eaa. Sanskrit oli vuosituhansien ajan oppineiden ja kirjallisuuden kieli, mutta asiantuntijoiden arvion mukaan nykyään alle prosentti intialaisista osaa kieltä. Sanskritia käyttävät pääasiassa hindupapit uskonnollisissa seremonioissa.