Government of India
SCO huippukokous

Mikä on Shanghain yhteistyöjärjestö (SCO)?

Kiina, Venäjä ja muutama muu maa perustivat vuonna 2001 järjestön, jonka tavoite on vähentää USA:n ja lännen valtaa muun muassa vahvistamalla jäsentensä sotilaallista yhteistyötä.

Shanghain yhteistyöjärjestö (englanniksi Shanghai Co-operation Organization, SCO) on euraasialainen politiikan, talouden ja turvallisuuden yhteistyöjärjestö.

SCO perustettiin vuonna 2001 Kiinan aloitteesta. Kiinan lisäksi jäseniä olivat aluksi Venäjä, Kazakstan, Tadžikistan, Uzbekistan ja Kirgisia.

Sittemmin Intia, Pakistan ja Iran ovat liittyneet järjestöön ja Valko-Venäjä, Afganistan ja Mongolia ovat hakeneet jäsenyyttä.

SCO huippukokous

Vladimir Putin ja muut SCO:n jäsenvaltioiden päämiehet tapaavat joka toinen vuosi huippukokouksessa, joka järjestetään vuorotellen eri maissa.

© Government of India

Turvallisuus keskiössä

Järjestö pyrkii virallisesti keskinäiseen yhteistyöhön turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi jäsenvaltioiden alueilla. Tähän liittyy esimerkiksi terrorismin vastainen taistelu. Muita järjestön fokusalueita ovat talous, kauppa, puolustus ja energia.

Jäsenvaltioiden poliisit, turvallisuusjoukot ja armeijat ovat osallistuneet monesti maiden välisiin yhteisharjoituksiin.

Lännen analyytikot ovat huomauttaneet, että SCO:n perimmäinen tarkoitus on pitää Yhdysvallat poissa Keski-Aasiasta ja luoda vaihtoehtoinen maailmanjärjestys. Pelkona on, että SCO – jonka jäsenet ovat pääasiassa länsivastaisia maita – voi kehittyä Naton sotilaalliseksi vastapooliksi.