Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä oli pikku jääkausi?

Kuinka kauan Euroopan ”pikku jääkausi” oikein kesti?

Pikku jääkausi oli Euroopassa vallinnut normaalia viileämpi ajanjakso, joka päättyi vuoden 1850 tienoilla. Sen ­tarkkaa alkamisajankohtaa ei sen sijaan tiedetä varmuudella.

Vanhoista kirjoituksista on käynyt ilmi, että Pohjois-Atlantin ahtojäävyöhyke alkoi laajentua etelään jo 1200-luvulla, Kasvijäännökset puolestaan osoittavat, että Grönlannin mannerjäätikkö kasvoi nopeasti vuosina 1275– 1300.

Alppien pohjoispuolella vuoden 1315 kevät ja kesä olivat niin sateisia, että moni uskoi uuden vedenpaisumuksen olevan ovella.

Sateet ja ­viileä sää tuhosivat sadon ja aiheuttivat ruoka­pulan. Kylmää talvea seurasi taas ­sateinen kevät, ja vuonna 1316 alueella puhkesi lopulta todellinen nälänhätä.

1300-luvun alun huonoa säätä pidetäänkin yhtenä osoituksena pikku ­jääkauden alkamisesta.

NASAn tutkijat ovat kuitenkin toista mieltä; heidän mukaansa pikku jääkausi alkoi vasta 1550-luvulla.

Siitä tutkijat ovat kuitenkin ­yksimielisiä, että 1600-luku oli tavallista kylmempi, ja esimerkiksi Euroopan suuret joet jäätyivät säännöllisesti talvisin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota