Shutterstock
Mauritanialaisia naisia

Mikä maa lakkautti orjuuden viimeisenä?

Orjuus lakkautettiin Mauritaniassa vasta vuonna 1981. Käytännössä juuri mikään ei kuitenkaan muuttunut, ja syytteen nostaminen orjanomistajia vastaan mahdollistui vasta vuosia myöhemmin.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mauritania lakkautti orjuuden virallisesti viimeisenä valtiona maailmassa. Se tapahtui presidentin asetuksella vuonna 1981.

Käytännössä lakkauttamisella ei kuitenkaan ollut oikeudellisia seuraamuksia ennen vuotta 2007, kun hallitus hyväksyi kansainvälisen painostuksen seurauksena lain, joka teki orjien omistamisesta rangaistavaa.

Vaikka orjuus on nykyään virallisesti kielletty, se on Mauritaniassa edelleen hyvin yleistä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan jopa 90 000 maan 4,5 miljoonasta asukkaasta elää orjuudessa, ja suuri osa orjista on kuuluu haratin-kansaan.

Haratineilla ei käytännössä ole oikeuksia, he eivät saa koulutusta tai palkkaa, eivätkä he voi periä omaisuutta tai todistaa tuomioistuimessa.

Mauritanialaisia naisia

Valtaosa Mauritanian orjista kuuluu perinteisesti alistettuun ja syrjittyyn haratin-kansaan.

© Shutterstock

Orjuuden vastustajia vangitaan

Mauritaniassa orjuuden taustalla on muun muassa perinteinen kastilaitos, jossa tummaihoisia haratineja on syrjitty ja orjuutettu sukupolvien ajan.

Valtaosa heistä elää syvässä köyhyydessä, eikä heillä yleensä ole mahdollisuutta elättää itseään, jos he yrittävät paeta omistajiltaan.

Valtio on liian heikko valvomaan lakia, eikä käytännössä ketään ei ole tuomittu orjien pitämisestä.

Kaiken lisäksi viranomaiset kieltävät orjuuden olemassaolon, ja orjuuden vastustajia pidätetään tuon tuostakin syytettyinä valtion turvallisuuden vaarantamisesta.