Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

Lomailun historiaa: vuokramökeistä valmismatkoihin

1800-luvun lopulla lomailtiin vaatimattomasti kotimaassa, mutta vajaan sadan vuoden päästä lennettiin jo pakettimatkoilla etelän aurinkorannoille.

1870-luku: Työläiset alkoivat lomailla

1800-luvun alussa useimmat britit saattoivat vain haaveilla lomamatkoista. Rautateiden rakentaminen vuosisadan keskivaiheilla auttoi kuitenkin tekemään haaveista totta, kun matkustamisesta tuli uusien yhteyksien ansiosta sekä nopeampaa ja halvempaa.

Palkkojen nousun ja lisääntyneen vapaa-ajan ansiosta työnväenluokka saattoi lähteä lomilla myös kotikaupunkinsa ulkopuolelle pidempienkin matkojen päähän.

Lomat kestivät päiväretkistä kokonaiseen viikkoon, ja Englannin merenrantakaupungit, kuten Blackpool ja Southend-on-Sea, olivat suosittuja kohteita.

Viktoriaanisella ajalla uimapuvut olivat peittäviä ja naiset laskeutuivat veteen hevosten vetämistä uimakopeista.

Hupailua nukketeatterissa. Meressä pulikoimisen jälkeen sai nauraa suosikkihahmojen Punchin ja Judyn edesottamuksille.

© Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

Rantapäivän jälkeen voitiin rentoutua muun muassa varietee-esityksissä.

  • Edut: Loma edisti työläisten terveyttä. Loman aikana työläiset saivat rentoutua raittiissa ilmassa raskaan työn vastapainoksi.

  • Haitat: Väkivallalta ei vältytty. Etenkin nuoret miehet saattoivat lomalla ajautua tappeluihin vapaudenhuumassaan.

1930-luku: Yläluokka lähti safareille

Matkustajalentoja voitiin tehdä kaluston kehittyessä yhä pidemmälle, ja varakkaimmat matkailijat suuntasivat safarille Afrikkaan.

Matkalaisille tarjottiin mukavat oltavat teltoissa, joissa oli käymälät ja peseytymistilat. Iltaisin nautiskeltiin cocktaileja ja gurmeeaterioita villieläinten äänten kantautuessa kauempaa savannilta.

Safariaiheiset Hollywood-elokuvat lisäsivät safarien suosiota entisestään. Matkailijat saattoivat myös kuvata tunnelmiaan matkan varrelta käsivarakameroilla.

Safarilla lomalainen sai ottaa rennosti.

© Shutterstock

1960-luku: Valmismatkat tekivät lomailusta helppoa

Toisen maailmansodan jälkeen elintason nousu mahdollisti ulko­maanlomat myös tavalliselle kansalle.

Pohjois-Euroopasta matkattiin massoittain etelään nauttimaan auringosta. Suosittuja kohteita olivat Espanja ja etenkin Kanariansaaret.

Oppaan johdolla tehdyt valmismatkat olivat turvallinen tapa tutustua uusiin maihin ja monille myös ensimmäisiä tilaisuuksia käydä ylipäänsä ulkomailla.

Matkoilta tuotiin tuliaisten mukana myös uusia tapoja, kuten viinin nauttiminen ruokajuomana.

Pakettimatkoista tuli monille jokavuotinen perinne.

© Shutterstock