Leikkien historiaa: Leikki valmisteli lasta aikuisuuteen

Eurooppalaiset lapset leikkivät ritsoilla, nukkekodeilla ja keinuhevosilla. Leikkien tarkoitus ei kuitenkaan ollut vain viihdyttää lasta, vaan ne myös valmistelivat lapsia aikuiselämän velvollisuuksiin.

Leikki valmisteli roomalaislapsia aikuisuuden haasteisiin.

© Atelier Lamayeur Alunni, Grand Voyage Italy & British Museum

Leikit valmistelivat roomalaislapsia aikuisuuteen

Antiikin Roomassa lapsuusaika jäi yleensä lyhyeksi.

Niin tytöt kuin pojatkin menivät nuorina naimisiin, monet jo teini-iässä, ja useimmat leikit valmistelivat lapsia aikuiselämään: poikia sotureiksi, viljelijöiksi tai käsityöläisiksi, tyttöjä puolestaan äideiksi ja vaimoiksi.

Tyttöjen leikeissä pääosassa olivat räsyillä ja vanhoilla papyruksilla täytetyt kangasnuket, poikien suosikkileluja taas olivat savesta tehdyt hevoset ja härät.

Metsästystä opeteltiin kivilingon avulla, ja pienillä sotavaunuilla leikittiin sotaleikkejä. Kaikki leikit eivät toki liittyneet suoraan aikuiselämän vastuisiin.

Urheilu ja pelit olivat Roomassa suosittuja, ja niitä alettiin harrastaa jo pienestä pitäen. Toreilla ja aukioilla pelattiin esimerkiksi noppa-, kuula- ja lautapelejä sekä leikittiin vanteilla, palloilla ja hyrrillä.

  • Edut: Leikki valmisteli lapsia aikuisuuteen. Leikki aikuiselämään liittyvillä leluilla oli lapsille hyvää harjoitusta tulevaa varten.

  • Haitat: Lelut olivat vaaraksi jalankulkijoille. Jalankulkijat saattoivat kompastua vanteisiin tai palloihin, joilla lapset leikkivät kaduilla ja toreilla.

LUE MYÖS: Seurapelien historiaa – milloin lautapelit keksittiin?

Nukkeja oli monenlaisia. Nukkeja tehtiin räsyistä, savesta, luusta ja jopa kullasta tai hopeasta.

Nukkekodit opettivat tyttöjä rouviksi

Saksalaisten porvariskotien tyttäret saattoivat leikkiä hienoilla nukkekodeilla.

Ne oli sisustettu miniatyyrikokoisilla kalusteilla, keittiövälineillä ja muilla esineillä. Nukketaloja nikkaroivat samat käsityöläiset, jotka valmistivat tavaroita oikeisiin taloihin, ja ne olivat niin kalliita, että vain harvalla oli niihin varaa.

Monet nukkekodit pellavaisine liinavaatteineen ja nahkasidoksisine kirjoineen olivat pikemminkin sisustuselementtejä kuin leluja.

Saksan Nürnbergissä valmistetut nukkekodit olivat erityisen arvostettuja.

© Bundesarchiv

Keinuhevoset kulkivat perintönä Englannissa

Kuningatar Viktorian ajan Englannissa ratsastus oli yläluokan suosimaa ajanvietettä, ja lapsia valmisteltiin siihen keinuhevosilla.

Harmaa oli hyvin suosittu väri, sillä kuningattarella oli lapsena ollut harmaa keinuhevonen.

Keinuhevoset olivat usein perintö­kaluja, ja monissa niistä oli pieni laatikko, jossa säilytettiin vauvakiharoita ja muita lapsuusmuistoja.

Keinuhevonen oli 1800-luvun suosituimpia leluja.

© Shutterstock