Leikkien historiaa: Leikki valmisteli lasta aikuisuuteen
Eurooppalaiset lapset leikkivät ritsoilla, nukkekodeilla ja keinuhevosilla. Leikkien tarkoitus ei kuitenkaan ollut vain viihdyttää lasta, vaan ne myös valmistelivat lapsia aikuiselämän velvollisuuksiin.

Leikki valmisteli roomalaislapsia aikuisuuden haasteisiin.
Leikit valmistelivat roomalaislapsia aikuisuuteen
Antiikin Roomassa lapsuusaika jäi yleensä lyhyeksi.
Niin tytöt kuin pojatkin menivät nuorina naimisiin, monet jo teini-iässä, ja useimmat leikit valmistelivat lapsia aikuiselämään: poikia sotureiksi, viljelijöiksi tai käsityöläisiksi, tyttöjä puolestaan äideiksi ja vaimoiksi.
Tyttöjen leikeissä pääosassa olivat räsyillä ja vanhoilla papyruksilla täytetyt kangasnuket, poikien suosikkileluja taas olivat savesta tehdyt hevoset ja härät.
Metsästystä opeteltiin kivilingon avulla, ja pienillä sotavaunuilla leikittiin sotaleikkejä. Kaikki leikit eivät toki liittyneet suoraan aikuiselämän vastuisiin.
Urheilu ja pelit olivat Roomassa suosittuja, ja niitä alettiin harrastaa jo pienestä pitäen. Toreilla ja aukioilla pelattiin esimerkiksi noppa-, kuula- ja lautapelejä sekä leikittiin vanteilla, palloilla ja hyrrillä.
Edut: Leikki valmisteli lapsia aikuisuuteen. Leikki aikuiselämään liittyvillä leluilla oli lapsille hyvää harjoitusta tulevaa varten.
Haitat: Lelut olivat vaaraksi jalankulkijoille. Jalankulkijat saattoivat kompastua vanteisiin tai palloihin, joilla lapset leikkivät kaduilla ja toreilla.
LUE MYÖS: Seurapelien historiaa – milloin lautapelit keksittiin?