Nawrocki/ClassicStock/Getty Images

Tutkijat löysivät paikan, joka muutti Henrik VIII:n tyranniksi

Vuonna 1536 Englannin kuningas jäi turnajaisissa kaatuneen hevosensa alle. Arkeologit ovat nyt löytäneet onnettomuuspaikan, joka oli kohtalokas kuninkaalle.

Englannin Henrik VIII osallistui mielellään turnajaisiin, ja häntä pidettiin taitavana ritarina. Tammikuussa 1536 kuninkaallisen palatsin Greenwich Palacen alueella Lontoossa pidetyssä ottelussa hänelle kävi kuitenkin kalpaten.

Sattui onnettomuus, jossa kuningas jäi raskaasti haarniskoidun hevosensa alle ja menetti tajuntansa pariksi tunniksi.

Henrik VIII ei ilmeisesti koskaan toipunut onnettomuudesta saamistaan vammoista, joiden seurauksena hän muuttui arvaamattomaksi tyranniksi.

Greenwichin yliopiston tutkijat ovat nyt paikallistaneet radan, jossa tapahtuneella onnettomuudella oli dramaattiset seuraukset 1500-luvun Englannissa.

Henrik VIII

Henrik VIII:n muotokuva viisi vuotta ennen turnajaisonnettomuutta. Tuolloin hän oli vielä hoikahko, lihaksikas ja elämäniloinen mies parhaassa iässään.

© Royal Collection

Greenwich Palace purettiin myöhemmin ja paikalle rakennettiin sairaala.

Tutkijat etsivät alueelta turnajaisrataa maatutkan avulla. Se lähettää maaperään sähkömagneettisia aaltoja, jotka heijastuvat takaisin osuessaan rakenteisiin.

Tutkakuvissa näkyivät ääriviivat kahdesta kahdeksankulmaisesta tornista, joissa merkittävät henkilöt seurasivat 1500-luvulla kuninkaallisia turnajaisia.

Lue artikkeli siitä, miten onnettomuus muutti Henrikin luonnetta:

Henrik VIII,, Greenwich Palace

Maatutkan rakeisessa kuvassa erottuu kaksi kahdeksankulmiota (ympyröity punaisella). Greenwich Palace oli tunnettu kahdeksankulmaisista tornimaisista katsomoistaan.

© Captivate, Wessex Archaeology

”On melko varmaa, että kahdeksankulmiot ovat katsomon kahdesta tornista”, projektin johtaja Simon Withers Greenwichin yliopistosta selittää.

Mittausten mukaan rata sijaitsee vajaan kahden metrin syvyydessä maan alla.

Henrik VIII:n aikaan se oli 200 metriä pitkä, jotta ritari ehti kiihdyttää hevosensa kunnon vauhtiin, ennen kuin hän kohtasi vastustajansa radan puolivälissä.