Tutkijat löysivät Britannian kruunajaiskivestä salaperäisiä symboleita

Asiantuntijat ovat tutkineet brittimonarkian kruunajaistuoliin kuuluvaa 152 kiloa painavaa skotlantilaista kiveä. Kiveen kätkeytyy merkkejä ja symboleita, jotka ovat tulleet vasta nyt päivänvaloon laser- ja röntgentekniikan avulla.

Sconen kivi.
© Historic Environment Scotland

Kun kuningas Charles III istuutuu kruunajaistuoliinsa Lontoon Westminster Abbeyssa, hän noudattaa samalla yli 700 vuotta vanhaa perinnettä.

Tuolin alla on nimittäin 152 kiloa painava, Skotlannista peräisin oleva ikivanha kivi, joka symboloi brittimonarkin valtaa Britannian pohjoisessakin kolkassa.

Uusissa tutkimuksissa kivestä on nyt paljastunut myös unohduksiin jäänyttä historiaa.

Tutkijat ovat nimittäin löytäneet modernin tekniikan avulla kuninkaallisesta istuimesta aiemmin huomaamatta jääneitä yksityiskohtia.

Ristin muotoiset merkit askarruttavat tutkijoita

Kiven historia aina 1200-luvulta nykypäivään asti on suurelta osin tutkijoiden tiedossa.

Kivi oli keskiajalla Skotlannin hallitsijoiden kruunajaistuoli. Monarkit kruunattiin Scone Abbeyssa, yhdessä skottikuninkaiden keskeisistä asuinpaikoista, minkä vuoksi kiveä kutsutaan ”Stone of Sconeksi” eli Sconen kiveksi. Se tunnetaan myös nimellä ”Stone of Destiny” eli kohtalon kivi sen oletetun alkuperäisen gaelin kielisen nimen mukaan.

Kivi symboloi kuninkaan vallan jykevää ja vakaata perustaa.

Sconen kivi, Westminster Abbey, kruunajaistuoli.

Raskaaseen hiekkakivilohkareeseen on lisätty rautaiset kädensijat siirtämisen helpottamiseksi.

© Westminster Abbey

Vuonna 1296 skottikuninkaan valta kuitenkin horjui. Englannin kuningas Edvard I löi skotit Dunbarissa, 48 kilometriä Edinburghista itään, missä kummankin osapuolen sadat ritarit kohtasivat taistelukentällä.

Voittoisan taistelun jälkeen Edvard syrjäytti Skotlannin kuninkaan John Balliolin, joka vangittiin ja vietiin Lontoon Towerin linnaan.

Edvard toi kiven mukanaan pääkaupunkiin, missä se liitettiin brittimonarkkien kruunajaistuoliin osoituksena Englannin kruunun vallasta skotlantilaisiin alamaisiinsa nähden.

Sconen kivi, roomalainen numero, kruunajaistuoli.

Laserkeilaus paljasti kiven pinnasta useita tähän asti huomaamatta jääneitä merkkejä.

© Historic Environment Scotland

Kun asiantuntijat ryhtyivät äskettäin tutkimaan kiveä, kävi ilmi, että sen historiasta ei ole tiedettykään aivan kaikkea. Kiven pinnasta löytyi useita tähän asti piiloon jääneitä yksityiskohtia.

Niiden joukossa oli kuvio, joka koostuu kolmesta X:n muotoisesta ja niitä seuranneesta V:tä muistuttavasta merkistä.

Tutkijoilla on eri näkemyksiä merkkien merkityksestä. Arkeologian lehtori Ewan Campbell Glasgow’n ylipistosta uskoo, että kyseessä ovat alkukantaiset ristisymbolit.

Ewan Hyslop, johtava tutkija Skotlannin historiallista perintöä tutkivasta ja vaalivasta Historic Environment Scotlandista, joka vastaa myös Sconen kiven hoidosta, uskoo puolestaan merkkien olevan roomalaisia numeroita, joskin niiden merkitystä ei tiedetä.

”Roomalaisia numeroita ei ole aiemmin dokumentoitu. Emme tiedä, miksi ne on kaiverrettu tai mitä ne merkitsevät. Toivomme kuitenkin, että asiaa voidaan edelleen tutkia tarkemmin”, Hyslop kertoo livescience.comille.

Tutustu kiven 3D-malliin ja siitä tehtyihin uusiin löytöihin

Metallijäämät voivat olla peräisin reliikkilippaasta

Tutkijat löysivät kivestä myös metalliseoksen jäämiä. Paljaalla silmällä niitä ei erota, mutta ne saatiin näkyviin niin sanotulla röntgenfluoresenssitekniikalla (X-ray Fluorescence, XRF).

Tekniikka kertoo tutkijoille muun muassa kivien ja mineraalien kemiallisen koostumuksen. Analyysissa selvisi, että kivi oli ollut kosketuksissa kupariseoksesta tai messingistä valmistetun esineen kanssa.

”Tämä viittaa siihen, että jokin esine, kenties pyhäinjäännös, esimerkiksi alttarikello, on ollut asetettuna kiven päälle pitkän aikaa”, Glasgow’n yliopiston arkeologian lehtori Ewan Campbell kertoo.

Pyhäinjäännökset eli kuolleiden pyhien henkilöiden hiukset, luut tai muut jäänteet tai heihin yhdistetyt esineet olivat keskiajalla suosittuja, ja niitä säilytettiin lippaissa tai metallisissa kellon muotoisissa säilytysrasioissa.

Kruunajaistuoli, Westminster Abbey, Sconen kivi.

Edvard I:n hovipuuseppä Walter af Durham valmisti kiveen sopivan kruunajaistuolin.

Tutkijat löysivät kivestä myös kipsin jäämiä, mikä saattaa viitata siihen, että kivestä on joskus tehty kipsivalos. Valosta ei kuitenkaan mainita historiallisissa lähteissä, joten tutkijat ovat sen suhteen ymmällään.

Vuonna 1950 neljän skotlantilaisen opiskelijan tiedetään kuitenkin varastaneen kiven Westminster Abbeysta palauttaakseen sen Skotlantiin. Kivi löydettiin vasta kuukausia myöhemmin, ja huhut kertoivat, että siitä oli sillä välin tehty jäljennöksiä. Kipsijäännökset saattavat siis juontua tästä tapauksesta.

Tutkijat toivovat ratkaisevansa tämän ja muita kiveen liittyviä arvoituksia tulevissa tutkimuksissa, joissa hyödynnetään muun muassa vastikään valmistunutta 3D-mallia.

Sconen kivellä on kuitenkin toistaiseksi tärkeä tehtävä. Vuosikausien kiistelyn jälkeen kivi palautettiin Skotlantiin vuonna 1996, kun se oli ollut 700 vuotta englantilaisten hallussa.

Sitä säilytetään nykyisin Edinburghin linnassa, mutta nyt se on poikkeuksellisesti lainassa Westminster Abbeyssa. Kuningas Charles voi täten istua kruunajaisissaan ikivanhan kiven päällä, kuten lukuisat Englannin kuninkaat häntä ennen.

Katso, kun Sconen kivi lähtee Skotlannista säkkipillien saattelemana: