Nämä historialliset ainekset muodostavat taustan kuningashuoneen sisäisille juonitteluille ja valtataisteluille. Tapahtumien esittäminen kuninkaallisen perheen silmin nähtynä on kerronnallisesti kiinnostavaa, mutta se myös häiritsee uskottavuutta.
Britannian kuninkaalliset eivät tunnetusti mielellään paljasta mitään elämästä Buckinghamin palatsissa, ja siksi The Crown vilisee oletuksia, taiteellisia vapauksia ja kuvitteellisia dialogeja kuninkaallisten päähenkilöiden välillä. Fiktion ja faktan sekoittaminen onkin synnyttänyt Britanniassa vilkasta keskustelua.
Konservatiivinen kulttuuriministeri Oliver Dowden totesi kruununprinssi Charlesin ja prinsessa Dianan suhdetta käsittelevän neljännen kauden alkaessa:
”Pelkäänpä, että katsojat, jotka eivät ole itse kokeneet näitä tapahtumia, eivät erota fiktiota faktasta.”
Sekoitus fiktiota ja faktaa
Kuninkaallinen perhe ei ole julkisesti arvostellut The Crownia, mutta kuningashuoneen lähteet ovat antaneet lehdistön ymmärtää, että perheen närkästys sarjaan on kasvanut kausi kaudelta – eikä aivan perusteetta, jos sarjaa tarkastellaan lähemmin.
Ei ole esimerkiksi todisteita siitä, että prinssi Charles jutteli päivittäin rakastajattarensa Camilla Parker Bowlesin kanssa puhelimessa Dianan tuijottaessa yksinään televisiota huoneessaan, kuten sarjassa esitetään. Kuningashuoneeseen perehtyneen brittiläisen kirjailijan Hugo Vickersin mukaan Charles ja Camilla eivät juurikaan pitäneet yhteyttä Charlesin ja Dianan avioliiton ensimmäisinä vuosina.
Sarja ei muuntele historiaa ainoastaan kuninkaallisten suhteen. Ensimmäisellä kaudella kokonainen jakso on omistettu savusumulle, joka peitti Lontoon vuonna 1952. Monta päivää kestänyt myrkyllinen sumu aiheutti tragedian, sillä se tappoi jopa 12 000 ihmistä Lontoossa.
Sarjassa yksi sumun uhreista on Churchillin sihteeri, ja vasta tämän kuolema saa tilannetta siihen asti vähätelleen pääministerin tarttumaan ongelmaan. Koko tarina sihteeristä on sepitettä.
Todenmukaisemmin kuvataan Britannian kansaa jakanutta pääministeriä Margaret Thatcheria, ja keskiöön nostetaan etenkin kuningattaren ja ”Rautarouvan” välinen kireä suhde. Kuningashuone ei koskaan arvostellut julkisesti Thatcheria ja tämän politiikkaa, mutta kirjan The Queen and Mrs Thatcher (2016) kirjoittaneen historioitsija Dean Palmerin mukaan naisten viikoittaiset tapaamiset olivat tiukan muodollisia.
”Jää heidän välillään ei koskaan sulanut”, Palmer kuvailee.
Visuaalisesti koukuttava perhedraama
Yksi asia, josta ei ole moitteen sanaa, on sarjan uskottava ulkoasu. The Crown on maksanut 13 miljoonaa dollaria per jakso, mikä tekee siitä maailman kalleimman sarjan, ja se näkyy muun muassa puvustuksessa, lavastuksessa ja avustajissa.
Useimmat jaksot keskittyvät tositapahtumaan, aina kuningatar Elisabetin kruunajaisista IRA:n tekemään prinssi Philipin enon lordi Mountbattenin murhaan, joka on niin vaikuttavasti kuvattu, että katsoja tempautuu vahvasti tapahtumien tunnelmaan.
Vaikka juorut sekoittuvat sarjassa valikoituihin historiallisiin tapahtumiin, The Crown on viime kädessä viihdyttävä ja vaikuttava kuvaus kuningasperheen draamoista vuosikymmenien mittaan.
HISTORIAN TUOMIO: 4/6 TÄHTEÄ