Public domain

Soturikuningas olikin puoliksi jumalatar

Alfred Suuri pelasti Englannin viikingeiltä, ja hänen kunniakseen pystytettiin lukuisia patsaita. Eräällä niistä on yllättävän naisellinen alavartalo.

Trinity Church -kirkon puutarhassa Lontoossa seisoo Englannin soturikuninkaan, 800-luvun lopulla viikingit lyöneen Alfred Suuren komea patsas.

Kun patsasta äskettäin restauroitiin, asiantuntijat tekivät kuitenkin yllättävän löydöksen – kävi nimittäin ilmi, että patsaan alaosa kuuluikin naishahmolle.

Patsaan oli oletettu olevan peräisin keskiajalta, mutta se onkin ilmeisesti koottu kahdesta osasta, joista vanhempi – alaosa – on noin 1 900 vuotta vanha. Ylävartalo on sen sijaan veistetty 1700-luvulla, ja taitelija on ilmeisesti tuolloin päättänyt käyttää alavartalona keisari Hadrianuksen (117–138 eaa.) aikaista roomalaista patsasta.

Kyseinen patsas on sattunut olemaan suuri jumalatar Minervaa esittävä, mahdollisesti osittain särkynyt teos.

Alfred Suuren patsaan alaosa osoittautui huomattavasti vanhemmiksi kuin asiantuntijat ovat tähän asti luulleet.

© Chris McKenna

Lontoon vanhin patsas vanheni entisestään

Tutkimukset paljastivat, että yläosa oli valmistettu Englannissa 1700-luvun lopulla suositusta keinotekoisesta kivimassasta, joka sisältää terrakottaa, savea, lasia ja silikaatteja. Alkuperäinen Hadrianuksen aikainen patsas on sen sijaan veistetty kalkkikivestä.

Minervan patsaan arvioidaan olleen kolme metriä korkea. Historiallisia kohteita kunnostavan Heritage of London Trust -järjestön arkeologien mukaan on vaadittu todellista taituruutta, että patsaan osat on saatu aikoinaan sovitettua näin täydellisesti yhteen.