Henrik 8. og Anne Boleyn

Rakastunut kuningas mestautti vaimonsa

Englannin Henrik VIII rakastui Anna Boleyniin vuonna 1526, ja pari kirjoitti toisilleen ahkerasti rakkauskirjeitä aina avioitumiseensa saakka vuonna 1532. Liitto kesti vuoteen 1536, jolloin Boleyn kirjoitti puolisolleen viimeisen kerran – Towerin vankilasta mestausta odottaessaan.

Sisältökatsaus

  1. Kirje 1
  2. Kirje 2
  3. Kirje 3

Kirje 1

1527

Rakkaani ja ystäväni,

Sydämeni ja minä antaudumme käsiinne ja rukoilemme suosiotanne. Toivomme, että eromme ei laimenna tunteitanne meitä kohtaan; olisi suuri häpeä lisätä tuskaamme, jonka poissa­olonne on aiheut­tanut ja joka on suurempi kuin ­olisin koskaan uskonut todeksi.

Se muistuttaa minua tästä tähtitieteellisestä tosiseikasta: mitä pitempiä päivät ovat, sitä kauemmaksi Aurinko etääntyy, ja silti se paistaa kuumemmin. Samoin on meidän rakkautemme laita. Vaikka olemmekin nyt erossa, rakkauden polte säilyy ainakin minun kohdallani – ja toivon niin olevan myös teidän kohdallanne.

© Walker Art gallery

Henrik VIII

Koska en itse voi olla luonanne, lähetän tilalle lähimmän vastineen: miniatyy­rimuoto­kuvani rannerenkaaseen upotettuna. Tiedätte hyvin, että lähettäisin korun ­sijaan mieluusti koko sydämeni, jos niin haluaisitte.

Tämän kirjoitti uskollisin palvelijanne ja ystävänne
H. R. (Henrik VIII)

Kirje 2

1532

Aarteeni,

Tällä kirjeellä haluan kertoa sinulle siitä valtavasta yksinäisyydestä, joka minua on lähtösi jälkeen piinannut. Vakuutan ­sinulle, että tunnit tuntuvat nyt paljon ­pitemmiltä kuin ennen ja luulen, että sinun suloisuutesi ja oma palava rakkauteni ovat siihen syynä.

Jos en tietäisi ­rakkautemme voimaa, en uskoisi olevan mahdollista, että poissaolosi tuntuisi jo näin pian näin vaikealta kestää. Mutta nyt, kun olen matkalla luoksesi, minusta tuntuu, että puolet tuskastani on jo haihtunut pois.

Onnekseni minulla on ollut mielenkiintoista ajankulua, sillä olen edistynyt merkittävästi kirjassani, jonka kirjoittamiseen olen käyttänyt tänäänkin yli neljä tuntia. Siksi kirjoitan nyt sinulle vain ­tämän lyhyen viestin. Sain kirjoittamisesta päänsäryn ja toivoisin (etenkin illalla) olevani aarteeni sylissä ja voivani pian suudella hänen pieniä rintojaan.

Tämän kirjoitti hän, joka oli ja on aina oleva Sinun
H. R.

Kirje 3

Tässä lohduttomassa vankilassa 6. toukokuuta 1536

Kunnioitettu Herra,

Teidän Armonne tyytymättömyys ja minun vankeuteni ovat minulle vaikeita ymmärtää, enkä siksi tiedä, mitä Teille kirjoittaisin tai mitä pyytäisin anteeksi. Jos ­totuuden tunnustaminen tuo minulle turvan, kuten sanotte, noudatan käskyänne mieluusti ja kuuliaisesti.

Älköön Teidän ­Armonne silti luulko, että tämä vaimoparkanne myöntäisi sellaisen rikoksen, jota hän ole koskaan edes ajatellut.

Kenelläkään ruhtinaalla ei ole koskaan ollut uskollisempaa ja rakastavampaa vaimoa kuin teillä on ollut Anna Boleynissä. Te kohotitte minut alhaisesta säädystäni huolimatta kuningattareksenne ja kumppaniksenne, vaikka en sellaista kunniaa tavoitellut tai ansainnut.

© The Anne Boleyn Files & Tudorplace.com

Anna Boleyn

Kun kerran arvioitte minut moisen kunnian arvoiseksi, pyydän, että ette anna jonkin ihastuksen tai pahantahtoisten neuvojen riistää armoanne ja suosiotanne minulta. Älkää liioin antako petollisten sydänten langettaa häpeätahraa uskollisen vaimonne tai prinsessan, tyttärenne, ylle.

Käykää minua vastaan oikeutta, arvoisa kuningas, mutta antakaa minulle puolueeton oikeudenkäynti älkääkä salliko vihollisteni toimia syyttäjinäni ja tuomareinani. Suokaa minulle julkinen oikeudenkäynti, sillä minun totuuteni ei pelkää julkista häpeää.

Oikeudessa syyttömyyteni todistetaan, epäilyk­senne ­kumotaan ja ylpeytenne saa hyvityksen, ja ihmisten panettelu saa lopun – tai sitten minut ­todetaan syyl­liseksi. Mitä ­Jumala ja Te sitten olettekin minun kohtalostani päättäneet, avoin ja lainmukainen tuomio antaa Teidän Armollenne mahdollisuuden langettaa minulle rangaistuksen, jonka uskoton vaimo rikoksistaan ­ansaitsee.

Henrik 8. frimærke

Henrik VIII inhosi kirjoittamista, ja hänen kirjeensä olivat siksi lyhyitä.

© gbstampsonline

Lisäksi se antaa Teille vapauden noudattaa haluanne ja tahtoanne suhteessa kolmanteen osapuoleen, jonka vuoksi olen täällä ja jonka olisin voinut nimetä jo kauan aikaa sitten. Tiedän, että ette suinkaan ole ollut tietämätön epäilyksistäni tässä asiassa.

Jos Te kuitenkin olette jo päättänyt, että ei pelkästään kuolemani vaan myös häpeällinen panettelu, jota olen saanut kestää, antaa Teille onnen, toivon sydämestäni, että Jumala antaa Teille ja vihollisilleni anteeksi tämän kauhistuttavan synnin.

Toivon, että Jumala ei vaadi Teiltä häpeällisestä kohtelustani yksityiskohtaista ­selontekoa, kun kerran istutte tuomiolla Hänen edessään. Tiedän olevani olen syytön Hänen silmissään – huolimatta siitä, mitä maailma ehkä minusta ajattelee.

”Kenelläkään ei ole ollut uskollisempaa ja rakastavampaa vaimoa kuin teillä on ollut Anna Boleynissä.” Boleyn Henrik VIII:lle vangit­semisensa jälkeen

Viimeinen ja ainoa pyyntöni on tämä: että minä olisin ainoa, joka joutuu kokemaan Teidän Armonne vihan, ja ettei ­raivonne kohdistuisi niihin syyttömiin herroihin, jotka nyt viruvat tyrmässä tämän asian vuoksi.

Jos olen milloinkaan ollut suosiossanne ja jos Anna Boleynin nimi on milloinkaan ollut Teille mieluisa, pyydän, että toteutatte tämän viimeisen toiveeni. Nyt en tohdi vaivata Teidän ­Armoanne enää tämän ­pitempään vaan rukoilen ­Pyhältä kolminaisuudelta Teille hyvää terveyttä sekä johdatusta ja parasta menestystä kaikissa toimissanne.

Uskollinen vaimonne
Anna Boleyn

Jälkikirjoitus

Boleynin viimeinen kirje Henrik VIII:lle löydettiin kansleri Thomas Crom­wellin tavaroiden joukosta. Cromwell oli yksi kuningattaren pidätyksen pääjuonittelijoista, ja hän luultavasti varmisti, ettei kuningas saanut kirjettä. Boleyn mestattiin 19. toukokuuta 1536, ja seuraavana päivänä Henrik kihlasi Jane Seymourin.