Professori valaisee kuningas Arthurin arvoitusta

Eläkkeellä oleva tutkija uskoo ratkaisseensa 1 400 vuotta vanhan arvoituksen ja löytäneensä kuningas Arthurin tarunhohtoisen linnan, Camelotin, Pohjois-Englannista Yorkin läheltä.

Kong Arthur

Tarukuningas Arthurin elämästä ei ole pitäviä todisteita, mutta nyt muuan professori uskoo löytäneensä hänen linnansa Camelotin.

© N.C. Wyeth

Monet tuntevat legendan kuningas Arthurista ja hänen pyöreän pöydän ritareistaan, jotka puolustivat Englantia maahan tunkeutuvia sakseja vastaan.

Kertomuksia tarukuninkaasta on ollut vaikea osoittaa tosiksi. Eläköitynyt professori Peter Field väittää kuitenkin selvittäneensä, missä kuningas Arthurin kuuluisa Camelot-linna sijaitsi.

Field, joka on kuningas Arthuria käsittelevän kirjallisuuden asiantuntija, kävi läpi joukon vanhoja roomalaisia karttoja Englannista ja havaitsi kahdessa paikassa Camulodunum-nimisen linnan – nimi tarkoittaa ”Camulos-jumalan linnaketta”.

Field on vakuuttunut, että toinen niistä on kuningas Arthurin linna, jonka nimi on ajan mittaan lyhentynyt Camelotiksi.

Sijaitsi Yorkin lähellä

Toinen linnoista sijaitsi kuitenkin vihollisen linjojen takana alueella, jonka saksit olivat jo valloittaneet, kun Arthur puolusti Englantia 500-luvun lopussa ja 600-luvun alussa. Niinpä Field päätteli, että se ei voinut olla Camelot.

Toinen puolestaan sijaitsi Hyddersfieldin kaupungin ulkopuolella lähellä Yorkia Pohjois-Englannissa, ja se vaikutti täydelliseltä vaihtoehdolta kuningas Arthurin linnaksi.

”Brittien on täytynyt hallita Yorkia pystyäkseen estämään saksien invaasion”, totesi Peter Field brittiläiselle Daily Mail-lehdelle.

Tarinat kuningas Arthurista ja hänen linnastaan ovat synnyttäneet monia teorioita. Aiemmin Camelotin on arveltu sijainneen esimerkiksi useissa paikoissa Etelä-Englannissa.