Shutterstock/Getty Images

Prinsessa Diana: viime hetket

Vuosi eronsa jälkeen prinsessa Diana oli jälleen rakastunut. Miljardöörin poika Dodi Al-Fayed aikoi kosia häntä elokuussa 1997, mutta paparazzit ajoivat parin hurjalle pakomatkalle pitkin Pariisin katuja.

Musta Mercedes kiisi Pariisin yössä sadan kilometrin tuntivauhtia elokuun 31. päivänä vuonna 1997. Takapenkillä Diana ja hänen miesystävänsä Dodi Al-Fayed painuivat vauhdin voimasta selkänojiaan vasten. Kuljettaja Henri Paulin vieressä henkivartija Trevor Rees-Jones kiinnitti huolestuneena turvavyönsä.

Kuljettaja vilkaisi sivupeiliin nähdäkseen, oliko hän saanut paparazzit jo karistettua kannoiltaan, ja ohjasi auton tunneliin Place de l’Alman aukiolla.

Mercedes menetti kovassa vauhdissa yhtäkkiä hetkellisesti kosketuksen tien pintaan, ja Paul yritti turhaan saada autoa takaisin hallintaansa. Kello oli 0.23, kun auto osui tunnelin oikeanpuoleiseen seinään.

Mercedes ajautui vauhdilla viereiselle kaistalle, paiskautui betonipilaria päin ja pyörähti 180 astetta. Sitten se pysähtyi paikoilleen, ja matkustamoon laskeutui pahaenteinen hiljaisuus.

Prinsessa Dianan onnettomuusauto

Ennen kuin musta Mercedes kuljetettiin pois, Ranskan poliisin yksikkö tutki onnettomuusauton tarkoin.

© Jerome Delay/AP/Ritzau Scanpix

Dianan taistellessa hengestään paparazzit lähestyivät onnettomuuspaikkaa moottoripyörillään. He olivat jahdanneet Dianaa koko päivän, ja nyt heillä oli viimein tilaisuus päästä kuvausetäisyydelle hänestä.

Esimakua mediapiinasta

Yhdeksän tuntia aikaisemmin: Diana oli maailman kuvatuin nainen, mutta nyt median kiinnostus oli saanut ennennäkemättömät mittasuhteet. Prinsessa oli alkanut tapailla miljardöörin poikaa Dodi Al-Fayedia, ja pari oli juuri saapunut Fayedin perheen Gulfstream-koneella Pariisiin.

Kamerat räpsyivät herkeämättä, kun Diana ja Dodi nousivat yksityiskoneesta Le Bourget’n lentokentällä Pariisin pohjoispuolella.

”Ne pedot eivät jätä meitä ikinä rauhaan”, 42-vuotias egyptiläistaustainen Al-Fayed puuskahti.

”Sinun on totuttava tähän, rakas”, Diana rauhoitteli häntä ja vilkutti kärsivällisesti kiitoradan tuntumassa parveileville noin 20 valokuvaajalle.

Prinsessa Diana hääpäivänään

Vastavihityt prinsessa Diana ja prinssi Charles astuvat ulos Saint Paulin katedraalista kesällä 1981.

© Anwar Hussein/Getty Images

Dianan prinsessasatu päättyi painajaismaisesti

Dodin henkivartija Trevor Rees-Jones ohjasi parin ripeästi mustaan Mercedes 600 -autoon, joka oli pysäköity muutaman metrin päähän koneesta. Taaempana odotti tummanvihreä Range Rover, jonka ratissa istui Henri Paul. Hän oli varaturvallisuuspäällikkö Pariisin kuulussa Ritz-loistohotellissa, jonka omistaja oli Dodin upporikas isä, liikemies Mohamed Al-Fayed.

Paulin päivän ensimmäinen tehtävä oli kuljettaa parin lukuisat matkalaukut kaupunkiin. Kun autot hetken päästä pääsivät moottoritielle, paparazzit olivat oitis heidän kintereillään.

”Paina kaasua, karista heidät”, Dodi Al-Fayed komensi kuljettajaa.

Valokuvaajat jahtasivat paria

Kello 15.25: Paparazzeilla oli pelissä suuret rahat: lehdet ympäri maailmaa maksoivat avokätisesti Dianan ja Dodin yhteiskuvista. Kuvaajat jahtasivat paria kaikkialle moottoripyörillä ja autoilla.

Stéphane Darmon yritti saada mustaa Mercedestä kiinni Honda-moottoripyörällään. Hänen kyydissään 24-vuotias Romuald Rat räpsi kuvia saadakseen mehukkaan otoksen, joka tekisi hänestä rikkaan.

Prinsessa Diana: ”Meitä oli siinä liitossa kolme.”

Vuonna 1996 Diana antoi BBC:lle haastattelun, jossa hän kertoi, miten Charlesin suhde Camilla Parker-Bowlesin kanssa oli tuhonnut heidän avioliittonsa.

Italialainen paparazzi Mario Brenna oli vastikään ansainnut miljoonia rakeisella kuvallaan Dianasta ja Dodista kiihkeässä syleilyssä. ”The Kiss” eli ”Suudelma”-nimen saanut kohukuva oli painettu lukuisten lehtien kansiin, ja Rat janosi nyt samanlaista täysosumaa.

Rat jahtasi mustaa Mercedestä seitsemän muun paparazzin kanssa. Kuvaajat puikkelehtivat vaarallisesti liikenteen seassa päästääkseen mahdollisimman lähelle Dianaa kuljettanutta autoa.

Kun yksi valokuvaajista ohitti Dianaa kuljettavan auton 140 kilometrin tuntivauhdilla, kiilasi sen eteen ja hidasti sitten äkisti vauhtiaan, Rat näki tilaisuutensa tulleen. Mercedeksen oli pakko jarruttaa, ja Rat ja muut paparazzit pääsivät sen rinnalle räpsimään kuviaan.

Diana rentoutui Ritzissä

Kello 16.30: Dodi oli esitellyt Dianalle Boulognen metsäksi kutsutussa puistossa sijaitsevaa, isänsä omistamaa Villa Windsorin kartanoa. Pari saapui hotelli Ritziin Pariisin keskustaan. Kuljettaja vei heidät takaovelle, missä hotellin johtaja otti heidät vastaan.

Diana ja Dodi ohjattiin hotellin ylellisimpään huoneistoon, Imperial-sviittiin.

Prinsessa Diana kävelee valokuvaajien ohitse

Brittipoliisi pidättelee innokkaita kuvaajia 12. heinäkuuta 1996 – päivänä, jolloin Dianan ja prinssi Charlesin avioero julkistettiin.

© Getty Images

Kun 218 neliömetrin kokoisen luksussviitin ovi sulkeutui parin perässä, Diana asteli kohti parveketta ja avasi verhot. Hän katsahti alas Place Vendômen aukiolle parveileviin valokuvaajiin, jotka tuijottivat häpeilemättä takaisin.

Diana olisi halunnut lähteä ostamaan pojilleen, 15-vuotiaalle Williamille ja 12-vuotiaalle Harrylle, lahjoja eräästä Champs-Élysées'n liikkeestä, mutta hän luopui suunnitelmasta ja pyysi erästä hotellin työntekijää hoitamaan ostokset puolestaan.

Diana ja Dodi ottivat pitkän päivän jälkeen rennosti – he avasivat samppanjapullon ja juttelivat puhelimessa ystäviensä ja perheenjäsentensä kanssa kumpikin omassa huoneessaan.

Diana soitti muun muassa ystävälleen, iltapäivälehti Daily Mailin toimittajalle Richard Kaylle.

”Olen niin onnellinen”, hän uskoutui Kaylle ja kertoi, että hän aikoi marraskuuhun mennessä vetäytyä julkisuudesta ja jättää hyväntekeväisyystyönsä asettuakseen aloilleen Dodin kanssa.

”Sitten voin elää niin kuin olen aina haaveillut – en ikonina vaan yksityishenkilönä”, hän selitti.

Diana oli jo maksanut kovan hinnan häntä ympäröivästä mediasirkuksesta – kaikki miehet eivät nimittäin olleet valmiita elämään prinsessan rinnalla julkisuuden valokeilassa.

Prinsessa Diana janosi rakkautta

Diana kuvasi liittoaan Charlesin kanssa onnettomaksi. Pari muutti erilleen vuonna 1992 ja erosi neljä vuotta myöhemmin, mutta Diana etsi aitoa rakkautta muualta jo liiton aikana.

James Hewitt
© David Hartley/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Prinsessa Dianan salainen rakastaja

Diana pakeni tunnekylmää avioliittoaan jo vuonna 1986 suhteeseen 28-vuotiaan upseerin James Hewittin kanssa. Hewitt oli kuningasperheen henkivartiostoon kuuluvan ratsuväen kapteeni ja Dianan ratsastuksenopettaja. Suhde kesti viisi vuotta.

Huhuttiin, että Dianan nuorin poika, vuonna 1984 syntynyt prinssi Harry, muistutti ulkoisesti enemmän Hewittiä kuin prinssi Charlesia, ja että upseeri olisi pojan oikea isä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Hasnat Khan
© Shutterstock/Ritzau Scanpix

Prinsessa Dianan suuri rakkaus

Diana yritti kaksi vuotta valloittaa brittiläis-pakistanilaista sydänlääkäriä Hasnat Khania. ”Uskon tavanneeni ’herra ihanan’. Hänellä on samettisen ruskeat silmät, joihin voisi upota”, Diana kuvaili ystävälleen Simone Simmonsille vuonna 1995.

Khan ei ollut kuitenkaan valmis mediamyllytykseen, joka suhteesta olisi seurannut. Diana toipuikin vielä sydänsurustaan, kun hän kohtasi Dodin heinäkuussa 1997.

Dodi Fayed
© Richard Young/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Prinsessa Dianan kuuma kesäromanssi

Dodi Al-Fayed oli playboyn maineessa, ja esimerkiksi vuonna 1987 hän oli kahdeksan kuukauden sisällä mennyt naimisiin ja eronnut malli Suzanne Gregardista.

Juuri ennen Dianan kohtaamista Dodi oli ostanut itselleen ja kihlatulleen Kelly Fisherille huvilan Malibusta, Kaliforniasta. Dianan ystävät uskoivat, että Diana vain flirttaili Dodin kanssa tehdäkseen Hasnat Khanin mustasukkaiseksi.

Vaikka Diana yritti rauhoitella Dodia, hän koki itsekin, että paparazzit tekivät hänen elämästään helvettiä. Erästä erityisen julkeaa paparazzia vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä vuonna 1996 hän sanoi:

”Olen vankina omassa kodissani. Jos tätä ahdistelua ei rajoiteta, pelkään, että se vahingoittaa terveyttäni pysyvästi. Kyseinen henkilö on ajanut niin lähellä autoani, että olemme muutaman kerran jopa törmänneet.”

Paparazzeilta ei silti herunut armoa. Dianan kuvilla retostelleet lehdet myivät kuin häkä, ja kuvaajat saattoivat tienata otoksilla suuria summia.

Dodi osti Dianalle kihlasormuksen

Kello 18: Diana oli hotellin kauneushoitolassa kampaajalla, ja Dodilla oli kiireinen tehtävä henkivartija Trevor Rees-Jonesille – hänellä oli asiaa Ritzistä muutaman minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevaan koruliikkeeseen, mutta kuvaajien takia hän halusi, että hänet kuljetettaisiin sadan metrin matka liikkeeseen autolla.

Dodi oli tilannut jalokivikauppias Alberto Repossilta ylellisen valkokultaisen sormuksen, jossa kuusikulmaista smaragdia ympäröi neljä kolmikulmaista timanttia. Sormukseen oli kaiverrettu sanat ”Dis-moi Oui” eli ”Sano minulle kyllä”.

Hotelli Ritz Pariisissa

Pariisin hotelli Ritzin omisti Dodin upporikas isä, Mohamed Al-Fayed, joka omisti lisäksi kuuluisan Harrodsin tavaratalon Lontoossa.

© Shutterstock

Dodi kehui korua, mutta samalla kun kultaseppä asetteli noin 16 000 euron arvoista sormusta pieneen samettirasiaan, Dodin huomion kiinnitti eräs toinen sormus.

”Kenties hän pitäisikin tästä enemmän”, hän pohti ja katseli sormusta valoa vasten.

”Sopiiko, että otan molemmat? Hän voi sitten itse päättää”, Dodi kysyi.

Aiemmin samana kesänä Dodi oli kihlautunut yhdysvaltalaisen mallin Kelly Fisherin kanssa, ja hulppeita häitä oli ollut määrä juhlia elokuussa. Kohtalo puuttui kuitenkin peliin: heinäkuussa hänen isänsä kutsui Dianan poikineen lomalle perheen kesähuvilalle St. Tropeziin, Ranskaan, minkä jälkeen tapahtumat etenivät nopeasti.

Dodi ja Diana liikkuivat samoissa jetset-piireissä ja olivat tunteneet toisensa jo vuosia, mutta loman aikana pinnallinen tuttavuus syveni kuumaksi suhteeksi, jonka Dodi aikoi sinetöidä nyt sormuksella.

Dodi ja Diana hotellin valvontakameran kuvissa prinsessan viimeisenä elinpäivänä.

Hotellin sviittiin palattuaan Dodi tarkasteli koruja ja päätti sittenkin pitäytyä alkuperäisessä valinnassaan. Hän sujautti rasian taskuunsa ja pyysi hotellin johtajaa palauttamaan toisen sormuksen.

Autonkuljettaja nappaili pillereitä

Kello 19: Pari yritti livahtaa salaa hotellin takaovesta lähteäkseen Dodin kymmenen huoneen luksusasunnolle, mutta valokuvaajat olivat ennättäneet jo sinnekin. Henri Paul seurasi hälinää etäämpää kadulta ja näki parin ajavan pois henkivartijoiden Range Roverin seuratessa perässä.

Kun Dianaa ja Dodia kuljettava auto oli kadonnut kulman taakse muutaman minuutin kuluttua, 41-vuotias Henri Paul vilkaisi kelloaan ja päätti pitää loppuillan vapaata.

Ennen kuin Paul lähti työpaikaltaan, hän pyysi tuurajaansa soittamaan hänelle, mikäli Diana ja Dodi vastoin odotuksia palaisivatkin hotelliin vielä myöhemmin illalla. Sitten hän istui mustaan Austin Mini -autoonsa ja ajoi kotiinsa.

Prinsessa Dianan autonkuljettaja

Ritzistä lähdettyään Diana tarkkaili hermostuneena takaikkunasta, seurasivatko kuvaajat autoa. Hänen kuljettajansa ilme on jyrkässä ristiriidassa autossa valinneen painostavan tunnelman kanssa.

© Jacques Langevin/AFP/Ritzau Scanpix

Henri Paul oli poikamies. Hänellä oli lentolupakirja ja hän käytti suurimman osan vähästä vapaa-ajastaan lentosimulaattoripelin parissa. Hän oli haaveillut urasta ilmavoimissa, mutta hänen näkönsä oli ollut liian huono. Nyt työ Ritzin varaturvallisuuspäällikkönä ja hotellin VIP-asiakkaiden kuljettajana oli hänelle kaikki kaikessa. Hänellä oli matkapuhelin aina mukanaan, jotta hotellilta tavoitettaisiin hänet vuorokauden ympäri.

Paulilla oli ajoittain ongelmia masennuksen ja alkoholin käytön kanssa. Kahdeksan aikaan illalla hän otti tavanomaisen annoksensa Prozac- ja Tiapridal-tabletteja, joita lääkäri oli määrännyt alakuloon ja riippuvuuteen.

Paul kävi kylvyssä, ajoi partansa ja soitti hotellille kysyäkseen Dianan ja Dodin liikkeistä. Parin aikeista palata Ritziin ei kuitenkaan vielä tiedetty.

Dodi peruutti päivällisen Dianan kanssa

Kello 22: Dianan ja Dodin suunnitelmissa oli ollut romanttinen illallinen trendikkäässä Michelin-ravintolassa Benoit Paris'ssa. Henkivartijat kuitenkin pelkäsivät, ettei pari saisi siellä hetken rauhaa, ja suosittelivat heitä illastamaan hotelli Ritzin L'Espadon-ravintolassa.

Kuvaajat ympäröivät parin heti, kun he astuivat ulos Dodin Riemukaaren lähellä sijainneesta asunnosta.

”Ne ovat petoja.” Prinsessa Diana nähdessään paparazzijoukon Dodin asunnon edessä

Salamavalot välähtelivät pimeässä illassa, ja henkivartijoiden oli tönittävä kuvaajia tieltään luotsatessaan Dianaa ja Dodia kiihkeänä vellovan paparazzijoukon läpi.

”Tämä on jo liikaa! Paparazzien touhu on aivan hullua”, Dodi puuskahti päästyään lopulta heitä odottaneen Mercedeksen takapenkille.

”Kyllä, he ovat petoja”, Diana totesi ja katsoi kuvaajia, jotka hädin tuskin edes väistivät, kun parin auto lähti liikkeelle.

Paparazzit lähtivät seuraamaan autoa moottoripyörillään, ja pahaa-aavistamattomat jalankulkijat joutuivat hyppäämään kauhuissaan pois alta, kun moottoripyörät kaasuttivat pitkin jalkakäytäviä päästääkseen mahdollisimman lähelle Mercedestä.

Kun Diana ja Dodi saapuivat Ritziin kello 21.52, heitä oli vastassa 20 paparazzia, jotka tähtäsivät lähikuvien toivossa linsseillään häpeilemättä suoraan kohti heidän kasvojaan.

Rennosti valkoisiin housuihin ja mustaan bleiseriin pukeutunut Diana syöksyi hotellin pyöröovelle, ja Dodi ja Rees-Jones kiiruhtivat perässä.

Diana, Dodi ja heidän henkivartijansa piilossa paparazzeilta hotelli Ritzissä.

Pari istahti hotellin ravintolaan. Diana tilasi alkuruoaksi parsa-sieni-omeletin ja pääruoaksi meriantura-kasvistempuraa. Dodi nautti grillattua piikkikampelaa ja pyysi tarjoilijaa tuomaan lisäksi pullon Taittinger-samppanjaa.

Pian Dodi pani kuitenkin merkille, että eräällä illallisseurueella oli pöytänsä vieressä lattialla suuria muovikasseja, ja hän pelkäsi, että kyseessä olivat valeasuiset paparazzit, jotka olivat piilottaneet kameransa muovikasseihin. Haaveet romanttisesta illallisesta valuivat lopullisesti hiekkaan.

”Olkaa hyvä ja tuokaa ruoat sviittimme”, hän pyysi tarjoilijalta ja kiirehti Dianan kanssa pois ravintolasta.

Kuljettaja ilkamoi

Kello 22.07: Henri Paulin alainen hälytti hänet takaisin töihin. Paul lähti ajamaan Ritziin, ja valvontakamerat tallensivat hänen kömpelöt yrityksensä pysäköidä autonsa runsaasta tilasta huolimatta.

Harpottuaan ensin levottomasti ympäri aulaa ja noustuaan sitten useita kertoja rappuja ensimmäiseen kerrokseen ja Imperial-Sviitin ovelle, Henri Paul siirtyi hotellin Vendôme-baariin.

VIDEO: Paparazzit jahtasivat Dianaa merillä

Paparazzit seurasivat herkeämättä Dianaa ja Dodia näiden lomaillessa Dodin loistojahdilla Välimerellä.

Henkivartija Rees-Jones oli baarissa syömässä toisen henkivartijan kanssa, ja taustalla pianisti soitti Elton Johnin kappaleita. Henri Paul tilasi Ricardin – perinteisen ranskalaisen aniksen makuisen snapsin – ja puolen tunnin kuluttua vielä toisen.

Hän vaikutti hieman rauhattomalta ja poltti sikareja ketjussa. Välillä hän pistäytyi ulkona tarkastamassa tilanteen. Paparazzit olivat yhä paikalla, mutta Paul virnisteli heille.

”Ette saa meitä kiinni tänä iltana. Ei kannata edes yrittää”, hän ilkkui.

Muutaman minuutin kuluttua hän kurkisti jälleen ulos.

”10 minuutin kuluttua”, hän vakuutti kuvaajille ja nosti kymmenen sormea pystyyn.

Dodi halusi huijata kuvaajia

Sunnuntai 31. elokuuta kello 0.18: Noin 30 paparazzia päivysti yhä hotelli Ritzin ulkopuolella ja taisteli paikasta pääsisäänkäynnin edessä. Dodilla oli suunnitelma, jonka avulla hän ja Diana pääsisivät poistumaan huomaamatta.

Parin ja heidän avustajiensa aiemmin päivällä käyttämät Mercedes ja Range Rover ajaisivat pääsisäänkäynnin eteen herättääkseen kuvaajien huomion. Samalla pari livahtaisi henkivartijansa kanssa takaovesta ja lähtisi hotellilta Henri Paulin kuljettamalla Mercedes 280 S -autolla.

”Lähdetään”, henkivartija Trevor Rees-Jones sanoi ja ohjasi Dianan ja Dodin takaoven kautta ulos kello 0.18.

Pari istui auton takapenkille ja Rees-Jones etupenkille kuljettajan viereen. Kuljettajan paikalla istunut Henri Paul pisti päänsä ulos ikkunasta ja ilkkui muutamalle Al-Fayedin juonen äkänneelle paparazzille:

”Tällä kertaa ette saa meitä kiinni”, hän huusi ja kiihdytti sitten rajusti.

Hurjastelu päättyi traagisesti

Kello 0.23: Pariisin hyvin tuntenut Henri Paul kaahasi lääkkeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena sadan kilometrin tuntinopeudella – tuplasti sallittua nopeutta – kaupungin halki kohti Dodin asuntoa pieni paparazzijoukko tiukasti kintereilllään.

Diana vilkuili hermostuneena takaikkunasta pitääkseen silmällä valokuvaajia, jotka ehtivät jo lähes auton rinnalle, kun se pysähtyi liikennevaloihin. Henri Paul lähti liikkeelle jo ennen kuin valot vaihtuivat karistaakseen kuvaajat jälleen kannoiltaan.

Paul kääntyi Seinen suuntaisesti kulkevan nelikaistaisen tien oikeanpuoleiselle kaistalle ja jatkoi Place de l’Alman tunneliin. Ajaessaan hän vilkuili tämän tästä taustapeiliin.

Salainen agentti Pariisissa
© Shutterstock

Oliko tiedustelupalvelu Dianan kuoleman takana?

Valokuvaaja Romuald Rat yritti pysyä moottoripyörän kyydissä Mercedeksen vauhdissa, mutta välimatka kasvoi koko ajan. Pont d’Alman tunnelin suulla Henri Paul menetti yhtäkkiä autonsa hallinnan. Mercedes osui 105 kilometrin tuntivauhdissa ensin tunnelin seinään, liukui siitä viereiselle kaistalle ja törmäsi betonipilariin.

Henri Paul ja Dodi kuolivat heti, ja vakavasti loukkaantunut Rees-Jones jäi roikkumaan puolittain ulos ryttyyn menneestä autosta. Hänen takanaan Diana istui jumissa leuka vasten rintaa.

Ensimmäiset onnettomuuspaikalle saapuneet olivat paparazzeja, heidän joukossaan Romuald Rat. Hän kiirehti auton luo ja järkyttyi nähdessään sen sisään loukkuun jääneet uhrit. Pian ja hän hänen kollegansa kuitenkin räpsivät jo vimmaisesti kuvia tilanteesta.

Diana vaikeroi kivusta

Kello 0.26: paikalle osui lääkäri Frédéric Mailliez. Hän arvioi Dianalla olevan suurimmat henkiinjäämisen mahdollisuudet ja keskittyi paikalle hälytettyä ambulanssia odottaessaan tämän pelastamiseen.

Diana oli vielä osittain tajuissaan ja vaikeroi kivusta.

1) Hotelli Ritz

Diana ja Dodi yrittävät livahtaa hotelli Ritzin takasisäänkäynnin kautta kello 0.20. lähteäkseen Dodin asunnolle. Pari istui mustan Mercedeksen takapenkille. Autoa ajoi Henri Paul, ja hänen vieressään istui henkivartija Trevor Rees-Jones.

Shutterstock

2) Dodi aikoi kosia kotona

Diana ja Dodi aikoivat viettää lomansa viimeisen illan Al-Fayedin luksusasunnolla Riemukaaren lähellä. Dodi oli piilottanut sinne sormuksen, jolla hän aikoi kosia Dianaa.

Shutterstock

3) Onnettomuus tunnelissa

Paparazzeilta karkuun pyrkivän kuljettajan vauhti nousi useasti yli sataan kilometriin tunnissa. Place de l'Alman aukion alittavassa tunnelissa hän menetti auton hallinnan ja törmäsi tunnelin 13.:een betonipilariin.

Shutterstock

4) Mitään ei ollut tehtävissä

Diana tuotiin ambulanssilla Pitié-Salpétrièren sairaalaan kello 2.06, ja hänet vietiin suoraan leikkaukseen. Kello 3.45 lääkärit lopettivat pelastusyritykset.

Shutterstock
Shutterstock

Pelastajat onnistuivat irrottamaan Dianan autosta, mutta hänen sydämensä ehti pysähtyä useasti ennen kuin ambulanssi toi hänet Pitié-Salpétrièren sairaalaan kello 2.06. Hänet vietiin tajuttomana leikkaussaliin, missä kirurgit totesivat hänellä runsaan sisäisen verenvuoden rintaontelossa sekä vaarallisen matalan verenpaineen.

”Enempää ei ole tehtävissä.” Bruno Riou, ranskalainen ylilääkäri

Lääkärit tekivät kaikkensa pelastaakseen prinsessan, mutta kello 3.45 ylilääkäri Bruno Riou joutui myöntämään, että taistelu oli hävitty.

”Mitään ei ole enää tehtävissä”, hän totesi ja irrotti sydän-keuhkokoneen. Kello 4 Riou ilmoitti virallisesti 36-vuotiaan prinsessa Dianan kuolleen.

Kukkia Buckinghamin palatsin edessä

Tieto Dianan kuolemasta sai kymmenettuhannet ihmiset tuomaan kukkia Buckinghamin palatsin, Britannian kuningashuoneen Lontoon asunnon, edustalle.

© Getty Images

Kuningashuoneen kalseus suututti britit

Ranskan poliisi pidätti onnettomuuspaikalla seitsemän paparazzia, mukaan lukien Romuald Ratin, ja takavarikoi heidän filminsä. Niistä ei kuitenkaan löytynyt kuvia onnettomuudesta, ja poliisi päätteli, etteivät paparazzit olleet törmäyksen hetkellä olleet vielä paikalla, eikä heitä näin epäilty osallisuudesta tragediaan.

Henri Paulin ruumiinavaus paljasti, että kuljettajan veren alkoholipitoisuus oli 1,75 promillea eli yli kolme kertaa sallittu määrä. Poliisin mukaan Paul oli yksin vastuussa traagisesta onnettomuudesta.

Ainoa henkiinjäänyt oli henkivartija Trevor Rees-Jones. Hänen kasvoistaan murtui useita luita, eikä hän edelleenkään muista mitään onnettomuudesta.