Hans Holbein the Younger, Public domain, via Wikimedia Commons & Shutterstock
Henrik VIII oli masentunut.

Piirrokset paljastavat: Henrik VIII poti ahdistusta ja masennusta

Henrik VIII mestautti kaksi vaimoaan, teloitutti poliittisia vastustajiaan ja tuhlasi alamaistensa rahoja – mutta uusi tutkimus osoittaa, että omatunto piinasi kuningasta hänen viimeisinä vuosinaan.

Henrik VIII (1491–1547) tunnetaan äkkipikaisena ja kiihkeänä kuninkaana, joka erosi katolisesta kirkosta, kävi useita sotia ja avioitui peräti kuusi kertaa.

Viimeisinä vuosinaan Englannin kuningas kuitenkin poti vakavaa ahdistusta ja masennusta ja pelkäsi Jumalan rangaistusta kuolemansa jälkeen.

Näin esittää kanadalaisen Carletonin yliopiston englanninkielisen kirjallisuuden professori Micheline White.

White analysoi kuninkaan elämänsä loppupuolella lahjaksi saamaa rukouskirjaa ja löysi sen marginaaleista lukuisia pieniä piirroksia ja merkintöjä, jotka valottavat ikääntyvän kuninkaan ajatuksia.

Rukouskirjaan on piirretty muuan muassa pieniä käsiä, jotka viittaavat tiettyihin kohtiin. Henrikillä oli tapana piirtää käsien kuvia muihinkin kirjoihinsa merkitsemään itselleen tärkeitä kohtia.

Henrik VIII:n kirja.

Henrik VIII:lla oli tapana piirrellä kirjojensa marginaaleihin. Tässä kuvassa sormi osoittaa kuninkaalle erityisen merkitykselliseen kohtaan.

© British Library Board

Rukouskirjassa piirrokset viittaavat useisiin rukouksiin ja psalmeihin, jotka käsittelevät epäröintiä ja anteeksiantoa.

”Herra Jumala, älä hylkää minua, vaikka en olekaan tehnyt sinun silmissäsi mitään hyvää”, kuuluu yksi merkityistä kohdista.

”Henrik oli hyvin ahdistunut”

Whiten mukaan merkinnät osoittavat, että Henrik VIII poti kalvavaa syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa toimistaan kuninkaana.

”Olemme tottuneet pitämään Henrikiä itsevarmana kuninkaana, joka käytti valtaansa empimättä, mutta nämä merkinnät kertovat hänen olleen hyvin ahdistunut”, White toteaa.

Henrik VIII:lla oli monia syitä pelätä Jumalan vihaa.

40-vuotisen valtakautensa aikana hän muun muassa mestautti kaksi vaimoaan ja useita ansioituneita ministereitään.

Hän myös irtautui katolilaisesta kirkosta ja lakkautti Englannin luostarit, joiden omaisuudella hän rahoitti tuhlailevaa elämäänsä.