John Watson Nicol/Wikimedia

Ovatko naiset voineet olla hovinarreja?

Monen muun keskiajan ammatin tapaan hovinarrin ammatti oli varattu miehille – paitsi jos naisella sattui olemaan joitain erityisominaisuuksia.

Myös naiset ovat voineet toimia hovinarreina, vaikkakin se on ollut harvinaista. Yksi heistä oli Jane Foole, joka viihdytti 1500-luvulla Englannin hovissa kuningattaria, kuten Katariina Parria, Maria I:tä ja ehkä myös Anna Boleynia.

Jane Foole oli ilmeisen arvostettu, mitä kuvaa esimerkiksi se, että hän on päässyt mukaan kuninkaallisesta perheestä vuonna 1545 tehtyyn maalaukseen. Muita naispuolisia hovinarreja ei tiedetä ikuistetun maalauksiin.

Jane Foole (äärimmäisenä vasemmalla) Henrik VIII:n perheen muotokuvassa.

© The Royal Collection; On display at Hampton Court Palace

Miesnarrit saattoivat olla lukeneita ja sulavasanaisia ja neuvoa kuningasta, mutta naisnarreilla oli yleensä jokin henkinen tai ruumiillinen poikkeavuus – Jane Foole oli ilmeisesti niin sanottu vajaamielinen. Näitä ”luonnollisia hupsuja” pidettiin viattomina olentoina, jotka olivat muita lähempänä Jumalaa.

Siksi heitä hoivattiin kuin lemmikkejä osoituksena kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta. Narrit saivat palkkioksi vaatteet ja yllä-
pidon, ja osa sai vanhana eläkkeen.