Det Norske Kongehus
Norjan kuningas Harald V.

Norjan kuningas Harald V: ”Mitä voin tehdä puolestasi?”

Hän pakeni natseja lapsena, taisteli monarkiaa vastaan rakastamansa naisen vuoksi ja pyrki koko elämänsä olemaan lähellä kansaansa. Tutustu helposti lähestyttävään kuninkaaseen vieläkin lähemmin.

Norjan kuningas Harald V nosti esiin paljon huolia perinteisessä uudenvuodenpuheessaan vuoden 2022 viimeisenä päivänä.

Ilmastokriisi, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten kasvava määrä olivat vain osa niistä haasteista, joita Norja ja muu Eurooppa kohtasivat uuteen vuoteen siirryttäessä.

Syytä epätoivoon ei kuitenkaan ollut, tuolloin 84-vuotias kuningas vakuutti. Harald muistutti, että norjalaisille leimalliset empatia, inhimillisyys ja yhteisöllisyys olivat aina olleet vahvoja tukipylväitä kriiseissä ja pahuuden uhatessa.

”Uskon keskusteluun. Siihen, että yritämme rauhassa ymmärtää toisiamme – ja uskoa toisistamme hyvää. Se voi olla raskasta, mutta pitkällä aikavälillä se on vaivan arvoista. Näin voimme säilyttää ja vahvistaa sitä Norjaa, jonka olemme yhdessä rakentaneet”, Harald sanoi ja päätti puheensa vetoomukseen norjalaisille:

”Jokainen voi osallistua yhdessä rakentamamme Norjan vahvistamiseen: tunnistamalla, että tarvitsemme toisiamme – sekä maailmassa että tavallisessa arjessa. Katsomalla toisiamme ja kysymällä: Mitä voin tehdä puolestasi?”

Mitä voin tehdä puolestasi?

Kysymys ”Mitä voin tehdä puolestasi?” on ollut keskeinen Harald V:n työssä Norjan kuninkaana.

Kun Harald kruunattiin Nidarosin tuomiokirkossa Trondheimissa 17. tammikuuta 1991, hän omaksui isänsä ja isoisänsä moton ”Kaikki Norjan puolesta”.

Siitä lähtien Norjan kuningas on antanut kaikkensa isänmaalleen ja pyrkinyt olemaan lähellä kansaansa.

”Hänen puheistaan kuvastuu hyvin myötätuntoinen kuningas – hän on käsitellyt kiusaamista, itsemurhia ja laiminlyötyjä lapsia ja antanut monille kuninkaallista rohkaisua. Hän on harvinaisen vaatimaton henkilö kuninkaan korkeassa asemassa. Uskon, että se selittää hänen suosionsa”, norjalainen historioitsija Harald Stanghelle analysoi 21. helmikuuta 2022 olleen Harald V:n 85-vuotissyntymäpäivän yhteydessä.

Harald V on aina pyrkinyt kohtaamaan norjalaisia kasvokkain, ja hän on koko hallintokautensa puhunut kiihkeästi avoimuuden, suvaitsevaisuuden ja inkluusion puolesta.

Norjan yhtenäisyyden symboli

Norjan kuninkaallinen perhe.

Norjan kuninkaallinen perhe yhdessä kuningas Haraldin 80-vuotissyntymäpäivän yhteydessä.

© Shutterstock

Harald V on tyylillään nykyaikaistanut Norjan kuningashuonetta ja tehnyt – joidenkuiden mielestä – vanhentuneesta instituutiosta merkityksellisen Norjan kansalle, niin vanhemmille kuin nuoremmillekin sukupolville.

Vuonna 2022 tehdyn mielipidemittauksen mukaan 81 prosenttia norjalaisista kannattaa monarkiaa, ja 16–20-vuotiaiden norjalaisten keskuudessakin kannatus oli lähes yhtä suurta, 76 prosenttia.

Vallassaolonsa 25-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2016 pitämässään puheessa Harald V asemoitui koko Norjan yhdistäväksi symboliksi, joka ottaa kaikki ihmiset avosylin vastaan.

”Norjalaiset ovat sinkkuja, eronneita, lapsiperheitä ja vanhoja aviopareja. Norjalaiset ovat tyttöjä, jotka pitävät tytöistä, poikia, jotka pitävät pojista, ja tyttöjä ja poikia, jotka pitävät toisistaan. Norjalaiset uskovat Jumalaan, Allahiin, kaikkeen ja ei mihinkään. Norjalaiset pitävät Griegistä ja Kygosta, Hellbilliestä ja Kari Bremnesistä. Norja olemme me”, hän sanoi.

Henkilötietoja – kuningas Harald V

Harald V vuosina 1956 ja 1944.

Prinssi Harald vuosina 1956 ja 1944.

© Det Norske Kongehus

Haraldin perhe pakeni natseja

Norjan kuninkaallinen perhe palaa maanpaosta toisen maailmansodan jälkeen.

Norjan kuninkaallinen perhe palaa maanpaosta toisen maailmansodan jälkeen kesäkuussa 1945 HMS Norfolk -laivalla. Mustassa univormussa on kuningas Haakon, ja hänen vierellään on barettipäinen kruununprinssi Olav. Norjan nykyinen kuningas, Harald, on kuvassa etumaisena.

© Public domain

Harald V:n ensi vuodet olivat dramaattiset.

Tuleva kuningas oli vain pari vuotta vanha, kun toinen maailmansota syttyi ja Norjan kuningasperhe joutui lähtemään maanpakoon Saksan asevoimat kannoillaan.

Turvallisuussyistä kuninkaallinen perhe jakaantui paon aikana niin, että kuningas ja kruununprinssi Olav jäivät aluksi Norjaan ja kruununprinsessa pakeni perheen kolmen lapsen kanssa Ruotsiin.

Sieltä Harald matkusti äitinsä ja kahden sisarensa kanssa Yhdysvaltoihin, missä he asettuivat Washingtoniin. He asuivat siellä Saksan antautumiseen asti vuonna 1945, minkä jälkeen koko perhe muutti takaisin Norjaan.

Harald Kaunotukka.

Harald kuninkaallisena nimenä juontuu Norjan ensimmäisestä kuninkaasta Harald Kaunotukasta. Kuvassa Harald Kaunotukka saa kuningaskunnan isältään Halvdan Mustalta. Kuvitusta 1300-luvun islantilaisesta käsikirjoituksesta Flateyjarbók.

© Public domain

Norjan nuori monarkia on todellisuudessa hyvin vanha

Salainen rakkaus

Prinssi Haraldin erityisasema historiankirjoissa sinetöityi jo hänen syntymässään, sillä hänestä tulisi jonakin päivänä ensimmäinen Norjassa syntynyt Norjan kuningas sitten vuonna 1370 syntyneen kuningas Olavi Haakoninpojan.

Oli kuitenkin täpärällä, ettei Harald olisi koskaan noussut valtaistuimelle.

Hallitsijapari: Harald ja Sonja.

Vuonna 2021 kuningas Harald V ja kuningatar Sonja viettivät Norjan hallitsijakautensa 30-vuotisjuhlaa. Tavattuaan 1950-luvun lopulla he joutuivat pitämään suhteensa salassa, koska Sonja ei ollut kuninkaallista sukua.

© Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff

Hän rakastui nuorena päättömästi vaatekauppiaan tyttäreen Sonja Haraldseniin, mutta kuningas Olavi ei hyväksynyt Sonjaa poikansa vaimoksi, sillä tämä ei ollut kuninkaallista sukua.

Kruununprinssi ja Sonja Haraldsen olivat kuitenkin salaa rakastavaisia yhdeksän vuotta.

Olavi myöntyi vasta, kun Harald ilmoitti isälleen jäävänsä naimattomaksi, jollei hän saisi Sonjaansa – mikä tarkoitti, ettei hän jatkaisi sukua ja saisi kruununperillistä.

Niinpä Harald sai pujottaa viimein sormuksen rakkaansa sormeen Oslon tuomiokirkossa 29. elokuuta 1968.

Kuningas Haraldin parhaat sitaatit

Harald V puhuu Norjan televisiossa Utøyan terrori-iskun jälkeen.

Harald V piti puheen Norjan televisiossa 23. heinäkuuta 2011 Utøyan terrori-iskun jälkeen.

© NRK/YouTube

Norjan kuningas on loistava puhuja, ja hänet tunnetaan niin hauskojen sutkausten kuin koskettavien viisauden sanojen mestarina. Historia-lehti kokosi muutamia Harald V:n kautta aikojen pudottelemia kultajyviä:

Vuosittaisilla suurkäräjien illallisilla vuonna 2012

”Minun on tunnustettava, että luin kirjan [kuningatar Sonjasta] suurella mielenkiinnolla. Alan lopulta ymmärtää naista, joka on merkinnyt minulle valtavasti ja jonka kanssa olen elänyt pitkään. Jotkut varmasti ajattelevat, että oli jo aikakin. Mutta me miehet saatamme joskus olla vähän hitaita.”

Uudenvuodenpuhe 2008

”On meidän kaikkien vastuulla, että me ja kanssaihmisemme voimme elää arvokasta elämää. Sitä vastuuta ei meille anneta – meidän on itse otettava se.”

Vuosittaisilla suurkäräjien illallisilla vuonna 2008

”Sanotaan, että ikä tuo mukanaan viisautta. Minun kokemukseni mukaan ikää voi tulla myös ihan ilmankin!”

Uudenvuodenpuhe 2019

”Joskus elämä tuntuu sietämättömältä. Joillekuille se näyttäytyy niin synkkänä, ettei mikään auta, ei edes läheisten rakkaus. Jotkut eivät näe muuta mahdollisuutta kuin luopua elämästä. Jäljelle jääneiden on vain jatkettava elämää. Köyhempänä – ilman häntä, josta he iloitsivat.”

(Haraldin ex-vävy Ari Behn oli hieman aiemmin tehnyt itsemurhan, toim.)

Vävy on amerikkalainen samaani

Hallitsijaparin avioliitto on kestänyt. Vahvana yhteiskunnallisena vaikuttajana ja taiteen tuntijana kuningatar Sonja on osallistunut Norjan kuningashuoneen nykyaikaistamiseen siinä missä miehensäkin.

Heillä on kaksi lasta, kruununprinssi Haakon ja prinsessa Märtha Louise.

Prinsessa on herättänyt Norjassa kohua monta kertaa. Vuonna 2002 hän luopui osin kuninkaallisista etuoikeuksistaan ja tittelistään ”kuninkaallisena korkeutena” voidakseen hoitaa omaa yritystään.

Nykyään hän seurustelee yhdysvaltalaisen samaanin Durek Verrettin kanssa.

Verrett on muun muassa väittänyt pystyvänsä parantamaan syöpää ja ennustamaan terroritekoja. Koronakriisin aikaan hän väitti tietyn medaljongin parantaneen hänet koronasta.

Kritiikki Märtha Louisea – ja etenkin hänen puolisoaan – kohtaan kasvoi, ja vuonna 2022 kuningashuone ilmoitti, että prinsessa ei ”tällä hetkellä enää hoida kuningashuoneen virallisia tehtäviä”.

Prinsessan titteli hänellä silti on edelleen. Harald V totesi:

”Hän on tyttäremme ja tulee aina olemaan, ja siksi hän on prinsessa Märtha-Louise”.

Natsien kynsistä viidakkoon – kuninkaan elämä kuvina

Kuningatar Sonja kansallispuvussa ja kuningas Harald.

Kansallispukuun pukeutunut kuningatar Sonja ja kuningas Harald V pitivät vuonna 2016 puutarhajuhlat 1 500 vieraalle Oslon Slottsparkenissa (linnanpuistossa).

© Det Norske Kongehus/Sven Gj. Gjeruldsen

Norjan kuningas on kokenut paljon pitkän elämänsä aikana. Hän on paennut natseja, matkaillut Amazonissa, voittanut MM- ja EM-kultaa purjehduksessa ja kapinoinut isäänsä vastaan voidakseen avioitua rakastamansa naisen kanssa.

Norjan Harald V vauvana äitinsä sylissä.
© Wikimedia Commons

Harald menetti äitinsä 17-vuotiaana

Kruununprinsessa Märtha pitelee vastasyntynyttä poikaansa prinssi Haraldia, joka syntyi 21. helmikuuta 1937. Märtha kuoli maksasyöpään 53-vuotiaana 5. huhtikuuta 1954. Harald oli tuolloin 17-vuotias. ”Elin surutalossa, ja minun piti käsitellä asiaa yksin. Ei ollut ketään, jolle puhua siitä – – silloin ei toimittu niin”, hän muisteli vuosia myöhemmin kirjassa Kongen forteller (Kuningas kertoo).

Norjan Harald sotilaana vuosina 1955–1957.
© Wikimedia Commons

Harald on sekä sotilas että kirjatoukka

Kruununprinssi Harald opiskeli Norjan sotilasakatemiassa 1950-luvun lopulla. Sen jälkeen hän opiskeli historiaa, taloustiedettä ja yhteiskuntatieteitä Britanniassa Oxfordin Balliol Collegessa (1960–62). Opintojensa ohella Harald harrasti purjehdusta, ja hän menestyi hyvin EM- ja MM-kisoissa ja osallistui myös kolmesti olympialaisiin.

Kuningas Harald V:n häät kauppiaan tyttären Sonja Haraldsenin kanssa.
© Wikimedia Commons

Harald ja Sonja avioituivat

Oslon tuomiokirkko oli ääriään myöten täynnä, kun kruununprinssi Harald vihdoin vihittiin sydämensä prinsessan Sonja Haraldsenin kanssa 29. elokuuta 1968. Pari oli seurustellut salaa jo yhdeksän vuotta, ennen kuin Haraldin isä, kuningas Olavi hyväksyi poikansa avioliiton ei-kuninkaallisen Sonjan kanssa.

Harald ja Sonja vierailevat Utøyassa.
© Simen Sund/Det kongelige hoff

Kuningaspari Utøyan uhrien muistomerkillä

Kuninkaallinen pari vieraili Lysingen-muistomerkillä Utøyan saarella 10 vuotta saarella tehdyn terrori-iskun jälkeen. Harald V, joka sai kiitosta Norjan kansan yhdistämisestä iskun jälkeen, sanoi puheessaan kansalle: ”Kun kansakuntamme joutuu koetukselle, Norjan kansan osoittaa vahvuutensa, yhtenäisyytensä ja rohkeutensa.”

Harald V Amazonin sademetsässä.
© Rainforest Foundation Norway / ISA Brazil

Harald V viidakossa

Ulkoilmaihmisenä tunnetun Harald V:n yksi suuri toive toteutui vuonna 2013, kun hän vieraili intiaaniheimon luona Amazonin sademetsässä Etelä-Amerikassa. Heimon tietäjä Davi Kopenawa esitteli Norjan kuninkaalle, miten intiaanit hankkivat ruokaa sademetsästä muun muassa metsästämällä.

Olympiapurjehtija

Siinä missä tytär näyttää lipuvan yhä enemmän uskomusmaailmaan – Märtha Louise on muun muassa avoimesti kertonut omaavansa yliluonnollisia kykyjä ja pystyvänsä puhumaan enkelien kanssa – isä Harald seisoo jalat tukevasti Norjan maaperällä.

Harald V on innokas ulkoiluihminen ja harrastaa muun muassa metsästystä ja purjehdusta.

Nuorempana hän voitti purjehduksessa sekä MM- että EM-kultaa, ja hän on osallistunut lajissa kolmesti myös olympialaisiin.

Rakkaus lajiin ei ole sammunut, ja kesällä 2022 85-vuotias kuningas osallistui kilpapurjehduksen 8mR-luokan MM-kisoihin Sira-nimisen veneen kipparina.

Harald miehistöineen sijoittui Siralla kilpailussa 10. sijalle.

Iän haasteet

Harald V on kuitenkin joutunut välillä luopumaan purjehtimisesta ja ulkoilmaelämästä sairastelun vuoksi.

Vuonna 2003 häneltä leikattiin virtsarakon syöpä.

Kaksi vuotta myöhemmin hän sai aorttaläpän ahtauman vuoksi keinosydänläpän, ja vuosina 2017, 2020, 2022 ja 2023 hän on joutunut sairaalaan virusinfektioiden vuoksi.

Terveysvaivat eivät kuitenkaan ole saaneet Harald V:tä pysähtymään. Hän kulkee edelleen maailmalla ja kansansa parissa toteuttamassa virallista mottoaan ”Kaikki Norjan puolesta” sekä epävirallista mottoaan:

”Mitä voin tehdä puolestasi?”