LANDMARK MEDIA/Imageselect

Musta komedia on enemmän satiiria kuin totta

Katariina Suuresta kertova TV-sarja ”The Great” vääristelee tosiasioita mustalla huumorilla mutta välittää hyvin Venäjän hovin pähkähullun ilmapiirin.

Saksalainen prinsessa Katariina keinuu ystävänsä kanssa vaaleat hiukset tuulessa liehuen vuonna 1761, ja leveä hymy nousee hänen huulilleen, kun hän kertoo ystävälleen matkustavansa pian Venäjälle avioituakseen keisari Pietari III:n kanssa. ”He kuulemma pitävät karhuja lemmikkeinä. Ehkä minäkin saan sellaisen”, hän sanoo ja nauraa.

Hymy kuitenkin hyytyy, kun Katariina tapaa tulevan aviomiehensä Pietarissa. ”Häät ovat kello 19.00. Nyt minun täytyy palata huorieni luo”, Pietari sanoo tehtyään pikakatsauksen tulevaan vaimoonsa – ja todettuaan tälle, että tämä haisee. Pian arkkipiispa työntää kaksi sormeaan Katariinan sisään varmistaakseen, että tämä on vielä neitsyt. Katariina saa lahjaksi lemmikkikarhun, kuten oli toivonutkin, mutta sitten Pietari ampuu karhun humalapäissään.

Katariinan pyrkimyksille vaikuttaa keisariin Venäjän modernisoimiseksi valistusajan hengessä käy pian samoin kuin karhulle. Jos Katariina haluaa muuttaa jotakin, hänen pitää tehdä se itse, ja hän suunnittelee uskaliaan vallankaappauksen keisarin sisäpiiriin kuuluvien tyytymättömien kanssa.

VIDEO: Katso ”The Great” -sarjan traileri

Video

Kruununtavoittelija valtaan

HBO Maxin TV-sarjan The Great joka jakson alussa nähdään teksti ”perustuu ajoittain tositapahtumiin”. Faktoja tosiaan muokataan melkoisesti sarjan kuluessa. Oikeasti Katariina oli Pietarin kanssa naimisissa 17 vuotta, ennen kuin tästä tuli keisari vuonna 1762, ja Pietari syrjäytettiin hänen oltuaan keisarina puoli vuotta. Sarjassa hän on jo vallassa tavatessaan Katariinan.

On myös vääristelyä kuvata keisari sotahulluksi ja Katariina Suuri pasifistiksi. Pietari III ei ollut innokas sotimaan vaan päinvastoin lopetti Venäjän sodan Preussia vastaan. Päätös käänsi sotilaallisen eliitin keisaria vastaan ja armeijan kruunua tavoittelevan Katariinan puolelle. Kun keisarinna nousi valtaan, hän kävi monia voittoisia sotia, joilla hän hankki Venäjälle Krimin niemimaan, Ukrainan ja osittain Puolan hallinnan.

Pietari III joi kuin sieni

© LANDMARK MEDIA/Imageselect

Sarja: Pietari III on paskiainen

Pietari III kuvataan pölvästiksi sosiopaatiksi. Hän viettää aikansa rakastajattariensa kanssa tai juomalla itsensä tolkuttomaan humalaan ja jakelee tappouhkauksia ja surkeita vitsejä.

© Lucas Conrad Pfandzelt/Hermitage Museum

Totuus: Keisari oli alkoholisoitunut ja epäsuosittu

Keisari ei ollut niin sadistinen kuin hänet sarjassa kuvataan, mutta juomari hän tiettävästi oli. Hän oli myös epäsuosittu, sillä hän vaali saksalaisia juuriaan eikä puhunut venäjää.

Toisin sanoen sarjassa esitettyjen Pietari III:n tuhoon ja Katariinan Suuren valtaannousuun liittyvien tapahtumien yhteys todellisiin tapahtumiin on seitinohut. Sen sijaan sarja tarjoaa onnistunutta poliittista satiiria, joka on yhtä hauskaa kuin se on kieroutunuttakin.

Irti leikatut päät päivällispöydässä, julmat lastenmurhat, nekrofilia ja eläinten pahoinpitely ovat vain osa sarjan absurdeista käänteistä. Osa tapahtumista on silkkaa fantasiaa, osa perustuu todellisuuteen, mutta kaikki tarjoillaan niin humoristisesti liioitellen, että niille ei voi olla nauramatta.

Painottamalla farssia faktojen kustannuksella The Great paljastaa autoritaarisen hallinnon järjettömyyden ja muistuttaa, että kaikki valta korruptoi – ja totaalinen valta korruptoi totaalisesti. Mikä on nähtävissä esimerkiksi nyky-Venäjällä siinä missä yli kaksisataa vuotta sitten.

Sarjan luoja Tony McNamara kokeili taitojaan historiallisen komedian parissa aiemmin vuonna 2018 elokuvassaan The Favourite, joka kertoi Britannian kuningatar Annesta. Sarjassa The Great hän kuvaa Pietari III:n seksihulluna sosiopaattina, joka ajattelee pääasiassa koko ajan sitä, milloin pääsee seuraavaksi laukeamaan. Katariina Suuren mukaan tuo kuva ei ole ihan tuulesta temmattu.

Keisarinna kirjoitti päiväkirjassaan muun muassa, että Pietari joi kuin sieni, piti useita rakastajattaria ja oli Venäjän kansan ja poliittisen eliitin valtaosan vihaama. ”Kaikki hänen tekonsa sivusivat mielisairautta”, Katariina kirjoitti.

Kaikesta päätellen todellisuuden Pietari III oli liian itsekeskeinen ja naiivi tajutakseen vaimonsa suunnittelevan salaa hänen syrjäyttämistään. Pietarin kilpailija Fredrik Suuri kuvaili veretöntä vallankaappausta myöhemmin: ”Venäjän keisari antoi syrjäyttää itsensä kuin lapsi, joka käsketään huoneeseensa häpeämään.”

Satiiri ylittää tosiasiat

The Great epäonnistuu todenmukaisena katsauksena Pietari III:n lyhyeen ja katastrofaaliseen hallintokauteen Venäjällä ja Katariina Suuren ovelaan vallankaappaukseen. Sarjan tarkoitus ei kuitenkaan olekaan olla historiallinen oppitunti.

Sen sijaan yrityksenä tehdä mustaa satiiria korruptoituneesta ja etuoikeutetusta valtaeliitistä, jolla ei ole mitään kosketusta tavalliseen kansaan, se ansaitsee täyden kympin.

Tre ud af seks stjerner