Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuninkaita ja kruunuja 1709: Puolan August II Väkevä, Preussin Fredrik I ja Tanskan Fredrik VI.

Yhteiskunta - Kuninkaalliset

Milloin kuninkaalliset luopuivat kruunusta?

Harvat Euroopan monarkit käyttävät nykyään kruunua, mutta ennen sitä kantoivat kaikki. Miksi hallitsijan vallan symbolista on luovuttu?

Kruunu on ollut kuninkaallisen mahdin symboli Euroopassa keskiajalta lähtien. Raskaita pääkoristeita ei kannettu arkena vaan etupäässä kruunajaisseremonioiden ja muiden arvokkaiden rituaalien yhteydessä. Koska kruunua pidettiin merkkinä hallitsijan mahdin jumalallisesta alkuperästä, sen asetti kuninkaan kutreille yleensä piispa tai Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan tapauksessa paavi. Kaikki kuningashuoneet eivät ole suosineet seremonioita, esimerkiksi Espanjassa kuninkaallisia ei ole kruunattu sitten 1400-luvun.

Kruunajaisseremonia säilyi Britanniassa

Monet kuninkaat lopettivat kruunun kantamisen 1800-luvulla, kun sitä alettiin pitää vanhanaikaisena itsevaltiuden symbolina. Tanskassa kruunajaisrituaalista luovuttiin vuonna 1849. Ruotsissa kruunattiin viimeksi Oscar II vuonna 1873. Hänen seuraajansa Kustaa V halusi esiintyä modernina monarkkina ja poikkesi perinteestä.

Iso-Britannia on nykyään ainoa Euroopan maa, jossa kruunajaisseremonia on säilytetty (rituaali on käytössä myös saarivaltio Tongalla, jonka kuningas Tupou VI kruunattiin vuonna 2015). Kuningatar Elisabet II on kantanut kruunuaan jopa parlamentin vuotuisissa virkaanastujaisissa.

Lue myös:

Kuninkaalliset

Avioituiko kuningatar Viktoria palvelijansa kanssa?

1 minuuttia
August den Stærke statue
Kuninkaalliset

Katolinen vaaliruhtinas petti jumalan kruunun vuoksi

22 minuuttia
Kuninkaalliset

Top 10: Euroopan huonoimmat kruunupäät

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota