Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Napoleon frankrig

Miksi Ranskaan valittiin keisari vallankumouksen jälkeen?

www.abcgallery.com/D/david/david10.html/Flickr

Napoleon Bonaparte kruunasi itsensä keisariksi Pariisin Notre Dame -kirkossa joulukuun toisena päivänä vuonna 1804. Tarkoitus oli estää Bourbonien kuningassukua enää pääsemästä valtaistuimelle, jolta heidät oli syösty Ranskan suuressa ­vallankumouksessa 1789. Jo Napoleonin vuonna 1799 saama ensimmäisen konsulin asema takasi hänelle käytännössä yksinvallan. Napoleon halusi kuitenkin lujittaa valtaansa entisestään, sillä vallankumouksen jälkeen Ranskassa olot olivat levottomat ja Bourbon-suvun palauttamiselle valtaistuimelle oli vahvoja tukijoita. Ranskan tiedustelupalvelu paljasti vuonna 1804 rojalistien salaliittoverkoston, joka suunnitteli Bourbon-sukuisen prinssin, oletettavasti D’Enghienin herttuan, nostamista valtaan.
Vaikka mitkään todisteet eivät viitanneet hänen osallistuneen salalittoon, hänet vangittiin. D’Enghien tuomittiin kenttätuomioistuimessa maanpetturuudesta kuolemaan ja teloitettiin saman tien. Napoleon sai salaliitosta hyvän syyn kruunata itsensä keisariksi. Keisarin ylin valta oli hänen käsissään, ja Bonaparten suvun peri­mäoikeus valtaan kirjattiin perustuslakiin, mikä
muutos vahvistettiin kansanäänestykselllä.

Lue myös:

Vallankumous

Montako vallankumousta Ranskassa on ollut?

1 minuuttia
Napoleon

Brittihallitus tuki yritystä siepata Napoleon

1 minuuttia
Napoleon

Miten Napoleon nousi valtaan?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota