Allan Warren
Prinssi Charles

Miksi Britannian kruununprinssi on Walesin prinssi?

Britannian kruununprinssin kuninkaallinen arvonimi on yli 700 vuotta ollut Walesin prinssi – mikä ei ole kaikkien walesilaisten mieleen.

Ensimmäisestä Englannin kruununprinssistä tuli ”Walesin prinssi” vuonna 1301. Siitä lähtien on ollut perinne, että Englannin – ja myöhemmin Britannian – tulevat kuninkaat ovat kantaneet Walesin prinssin titteliä.

Perinne alkoi, kun Englannin kuningas Edvard I valloitti Walesin ja teloitti viimeisen syntyperäisen Walesin prinssin David III: n vuonna 1283.

Sitten hän muutti Walesin perustuslakia ja muutti kuningaskunnan Englannin alaiseksi ruhtinaskunnaksi. Walesin prinssin tittelin hän myönsi pojalleen Edvard II:lle.

Vajaat sata vuotta myöhemmin walesilaiset yrittivät ottaa tittelin takaisin, kun Owain Glyndŵr kruunattiin prinssiksi vuonna 1400.

Owain nousi kapinaan englantilaisia vastaan ja sai hallintaansa suuren osan Walesista. Vuonna 1409 hän joutui kuitenkin pakenemaan Walesin vuorille, mistä hän jatkoi taistelua englantilaisia vastaan kunnes kuoli vuonna 1416.

Prinssi Charles

Charles III oli yli 64 vuotta Walesin prinssi ennen kuin hänestä tuli lopulta Britannian kuningas.

© Allan Warren

Walesilaiset eivät hyväksy titteliä

Kun Walesin prinssi kruunataan kuninkaaksi, hän nimittää vanhimman poikansa uudeksi Walesin prinssiksi. Näin tapahtui viimeksi 9. syyskuuta 2022, kun Charles III nimitti poikansa Williamin Walesin prinssiksi.

Vaikka titteli on kuulunut Englannin ja Britannian hallitsijaperheelle yli 700 vuotta, monien walesilaisten on vaikea hyväksyä, että englantilaiset ovat omineet heidän kuninkaallisen arvonimensä.

Williamin nimityksen jälkeen lähes 40 000 walesilaista on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan tittelin lakkauttamista. Lisäksi Gwyneddin kreivikunta on päättänyt kehottaa kuninkaallista perhettä luopumaan arvonimestä.