Lucas Horenbout, Hans Holbein the Younger, Wikimedia Commons, Historic England
Henrik 8. og Katarina af Aragonien

Metallinetsijä löysi kultakorun, jossa on Henrik VIII:n nimikirjaimet

Brittiläinen amatööriarkeologi ällistyi löydettyään kauniin kultariipuksen, jossa oli nimikirjaimet H ja K – ja joka osoittautui 500 vuotta vanhaksi.

Englantilaiselle Charlie Clarkelle perjantai 13. osoittautui onnen päiväksi, kun hän käveli 13. joulukuuta 2019 metallinpaljastimineen pellolla Warwickshiressä Keski-Englannissa ja löysi maasta korun, joka liittyy ehkä itseensä Henrik VIII:een

”Kiljuin kuin koulutyttö, jos ihan rehellisiä ollaan”, Clarke kuvaili reaktiotaan löydettyään korun.

Korussa on pitkä kaulaketju, jossa roikkuu kultainen ja koristeellinen riipus. Riipukseen on kuvattu nauhan yhdistämät kirjaimet H ja K, joiden alla on teksti ”+TOVS+IORS” – eli ”toujours”, mikä on ranskaa ja tarkoittaa ”ikuisesti”. Aiemmin on löydetty koruja, joissa on samankaltainen teksti, esimerkiksi ”+TOVT IOVRS LOIALL+” – ”ikuisesti uskollinen”.

Henrik VIII ja Katariina Aragonialainen

Henrik VIII ja Katariina Aragonialainen olivat naimisissa 23 vuotta, mutta Henrik erosi vaimostaan, kun tämä ei synnyttänyt poikaa.

© Public Domain

Uskollisuus ei ollut ikuista

”H” ja ”K” eivät olleet ikuisesti uskollisia. Clarke vei korun viranomaisille, ja British Museumin asiantuntijat ajoittivat sen vuosiin 1509-1530. Sen perusteella ”H” ja ”K” olivat todennäköisesti Henrik VIII ja Katariina Aragonialainen. He avioituivat vuonna 1509, ja avioliitto mitätöitiin vuonna 1533, kun Henrik VIII oli iskenyt silmänsä aatelisneito Anna Boleyniin.

Tutkijat eivät kuitenkaan voi vielä varmuudella sanoa, kuka korun omistaja on ollut. ”Se on kuitenkin niin korkealaatuinen, että se on kuulunut jollekin ylhäiselle aateliselle tai hovin korkea-arvoiselle jäsenelle”, selittää British Museumin kuraattori Rachel King.

Henrik VIII ja Katariina Aragonialainen koru

Koru on saatettu antaa palkinnoksi turnajaisissa. Se muistuttaa toista korua, jonka tiedetään olleen palkinto ritariturnajaisissa vuonna 1521.

© Historic England