Marie-Antoinetten koruja myytiin ennätyshintaan

Marie-Antoinettelle kuuluneita koruja myytiin huutokaupassa ensimmäistä kertaa. Yhden helmikorun hinta nousi kymmeniin miljooniin.

Marie-Antoinetten korukokoelma oli legendaarinen ja mahdollisesti aikanaan maailman arvokkain.

Kokoelma Ranskan kuningattarelle Marie-Antoinettelle kuuluneita koruja myytiin yhteensä noin 47 miljoonalla eurolla Sotheby’sin huutokaupassa Genevessä.

Eniten maksettiin pisaranmuotoisesta helmiriipuksesta, josta käytiin kova tarjouskilpailu. Lopulta se myytiin noin 32 miljoonalla eurolla eli huomattavasti kalliimmalla kuin sen alkuperäinen hinta-arvio, joka oli noin 1–2 miljoonaa. Kyseessä on huutokauppakamarin mukaan kaikkien aikojen ennätyshinta helmestä.

Kuningattaren X-factor

”’Marie-Antoinette-tekijä’ osoitti voimansa. Yksikään kuningatar ei ole tunnetumpi rakkaudestaan koruihin. Hänen henkilökohtaiset aarteensa, helmet ja timantit, jotka ovat säilyneet historian mullistusten keskellä, kiinnostavat keräilijöitä ympäri maailman”, kertoi Daniella Mascetti, huutokauppakamarin jalokiviosaston Euroopan johtaja.

Ehti lähettää korut piiloon ennen teloitusta

Marie-Antoinette tunnettiin ylellisestä ja erikoisesta elämäntavastaan, joka hämmästytti välillä jopa muita kuninkaallisia. Kuningatar mestattiin Ranskan vallankumouksen pyörteissä, kuten myös hänen aviomiehensä kuningas Ludvig XVI.

Ennen teloittamistaan Marie-Antoinette sai kuitenkin lähetettyä arvokkaimmat korunsa turvaan kotimaahansa Itävaltaan. Sieltä ne päätyivät italialaiselle Bourbon-Parman aatelissuvulle, jossa ne ovat siirtyneet perintönä sukupolvelta toiselle. Koruja ei ole aiemmin myyty, eikä monia niistä ole nähty julkisuudessa yli 200 vuoteen.