Royal Museums Greenwich/Johan Danckerts

Kuuluisa hylky löytyi Englannin rannikolta

Arkeologit ovat 14 vuotta hautoneet suurta salaisuutta: he ovat löytäneet kuninkaallisen laivan, joka on briteille yhtä tärkeä kuin Titanic ja Mary Rose -sotalaiva, ja vieläpä nostaneet siitä esineitä.

Kolme brittiläistä sukeltajaa ja ryhmä meriarkeologeja ovat vuodesta 2008 hautoneet suuren luokan salaisuutta, sillä he ovat jo 14 vuoden ajan nostaneet esineitä vuonna 1654 valmistuneesta Gloucester-laivasta, jolla on dramaattinen historia.

Nyt he ovat valmiit kertomaan uutisensa muulle maailmalle.

Gloucester purjehti 6. toukokuuta 1682 Englannin rannikkoa etelään, kun se upposi Pohjanmeren myrskytuulissa Norfolkin rannikolle. Laivalla oli mm. Yorkin herttua, josta tuli Englannin Jaakko II, sekä John Churchill, tuleva Marlborough’n herttua, joka oli myös Winston Churchillin esi-isä.

Kummatkin pelastautuivat haaksirikosta, mutta noin 250 miehistön jäsentä kuoli.

Sukeltajat havaitsivat ensin merenpohjassa osan Gloucesterin 60 tykistä.

© University of East Anglia

Koirat ensin pelastusveneisiin

”Hylky on merihistorioitsijan unelma. Se on ainutlaatuinen, koska se on kuninkaallinen laiva”, hylyn tutkimuksiin osallistunut tohtori Benjamin W. D. Redding East Anglian yliopistosta kertoo.

Gloucesterin haaksirikko on traaginen, koska Englannin tuleva kuningas viivytteli liian pitkään miehistön evakuoimista eikä kukaan saanut nousta pelastusveneisiin ennen häntä itseään.

Myöhemmin kuninkaaksi hallitsijanimellä Jaakko II noussutta herttuaa kritisoitiin ankarasti siitä, että hän oli huolehtinut enemmän koiriensa ja arvotavaroidensa pelastamisesta kuin miehistöstä.