Kuninkaallisilla rakastajattarilla ei ollut helppoa
Euroopan 1600-luvun kuninkailla riitti rakastajattaria. Heidän osansa ei ollut helppo. Oli miellytettävä kuningasta vuorokauden ympäri, peitottava kilpailijat ja väisteltävä kuningattaren vihaa. Lisäksi oli osattava varustautua pahan päivän varalle, sillä kuninkaan mieli oli häilyväinen ja hän saattoi pian suoda suosionsa jollekulle toiselle.

Kuninkaallisten lakanoiden välissä riitti vipinää, sillä kuninkaan suosio takasi muhkeat edut.
Sunnuntai-iltana 31. tammikuuta 1685 Englannin, Skotlannin ja Irlannin kuningas Kaarle II kiiruhti Thamesjoen rannalla Lontoossa sijaitsevan Whitehallin palatsin käytävää pitkin. Hänen cockerspanielinsa kipittivät edellä, sillä ne tunsivat jo reitin.
Matkallaan kuningas ohitti vaimonsa, kuningatar Katariinan huoneiston. Hän oli menettänyt kaiken mielenkiintonsa vaimoonsa, kun oli selvinnyt, ettei tämä kyennyt synnyttämään elinkelpoista jälkeläistä.
Kaarlen määränpää, hänen rakastajattarensa Louisen ylellinen huoneisto, sijaitsi palatsin itäsiivessä. Muut palatsin osat eivät vetäneet sille vertoja, sillä kuningas oli antanut sisustaa sen uudelleen kolme kertaa.
Portsmouthin herttuatar Louise vietti päivänsä maanpäällisessä paratiisissaan kamarineitojensa ympäröimänä kuningasta odottaen. Kamarineidot huolehtivat, että heidän emäntänsä oli aina parhaimmillaan ja valmis kuninkaan vierailuun.
Tuona iltana Louiselle piti seuraa joukko hoviväkeä ja kaksi kuninkaan entistä suosikkirakastajatarta, Barbara Palmer ja Hortense Mancini.
Huoneessa väreilivät monenmoiset salaisuudet. Kaarlen rakastajattaretkin unohtivat ajoittain olla kuninkaalle uskollisia, ja Palmer ja Mancini oli aiemmin ajettu hovista lemmenseikkailujensa vuoksi.
He olivat kuitenkin päässeet takaisin kuninkaan armoihin, sillä tämä piti mielellään samaan aikaan lämpimänä useaa naista.
Kuninkaan hurskas virkamies John Evelyn sattui käymään huoneistossa illalla ja kirjoitti, kuten usein muulloinkin, kuninkaallisesta hurjastelusta myöhemmin päiväkirjaansa:
”En pysty koskaan unohtaamaan sitä sanoinkuvaamatonta rappiota ja ylellisyyttä, uhkapelejä ja kaikenlaista turmelusta ja täydellistä jumalattomuutta (vaikka oli sunnuntai-ilta).
Kuningas istui ja pelehti jalkavaimojensa kanssa, ranskalaispoika kirjoitti rakkauslauluja, ja ainakin parikymmentä hovin jäsentä ja muuta moraalitonta ihmistä istui pelipöydän ääressä.
Näkymästä huokui äärimmäinen turhamaisuus, ja he kuvittelivat varmaan huvittelunsa voivan jatkua loputtomiin.”
Hilpeyden täyttämät illat loppuivat kuitenkin pian. Seuraavana päivänä Kaarle sairastui ja ennen kuin viikko oli kulunut, hän kuoli ja jätti jälkeensä 12 aviotonta lasta muttei yhtään perillistä. Viime hetkelläkin kuningas ajatteli rakastajattariaan ja kuiskasi veljelleen:
”Ole hyvä Portsmouthille äläkä anna Nelly-paran nähdä nälkää.”