Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuinka kireällä Viktorian nuttura oli?

Kuningatar esiintyi seksuaalisen moraalin vartijana, mutta yksityiselämässään hän ei karsastanut erotiikkaa.

MediaJet

Kuningatar Viktorian hallituskautta (1837–1901) eli niin kutsuttua viktoriaanista Englantia on totuttu ajattelemaan ahdasmielisenä, ja yhteiskunta olikin tuolloin varsin puritaaninen. Jo pelkkää paljaasta säärestä puhumistakin pidettiin uskaliaana, ja sovinnaisuussääntöjen mukaan esimerkiksi nais- ja mieskirjailijan kirjat sai asettaa toisiaan vasten vain, mikäli kyseiset kirjailijat olivat keskenään naimisissa.

Toisaalta samoihin aikoihin kuitenkin myytiin miljoonittain eroottisia romaaneja ja novelleja ja esimerkiksi lääkärit alkoivat tutkia naisen orgasmia.

Ulospäin kuningatar Viktoria julisti tiukkaa moraalia mutta itse hän piirsi miehistä alastonkuvia.

© Wikimedia Commons

Kuningatar Viktorialla ei henkilökohtaisesti ollut mitään erotiikkaa vastaan. Hän keräsi ja piirsi itsekin miesten alastontutkielmia ja antoi jopa miehelleen yhden sellaisen syntymäpäivälahjaksi.

Viktoria esiintyi tiukkana moraalinvartijana ennen kaikkea siksi, että hän oli oppinut estottomista edeltäjistään, kuinka liian avoin seksuaalinen hurjastelu vähensi kansan kunnioitusta kruunua ja aatelisia kohtaan.

Käsitys Viktoriasta ja hänen aikakaudestaan tiukan puritaanisena syntyi 1900-luvun alussa viktoriaanista yhteiskuntaa ensimmäisinä kuvailleiden kirjailijoiden teksteistä.

Moni heistä, kuten kirjan Eminent Victorians (1918) kirjoittanut Lytton Strachey, liioitteli yhteiskunnan ankaruutta, ja käsitys on säilynyt nykypäiviin asti.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota